Lefdal Mine Datacenter skal huse dataservere i en gammel olivingruve i Måløy.

Neste år åpner gruven for de første dataserverne

Den gamle gruven i Nordfjord skal bli grønt datasenter. IBM og tyske Friedhelm Loh Group vil flytte inn i Lefdal Mine Datacenter.

Publisert

– Dette kan bli Europas største, sikreste, grønneste og mest kostnadseffektive datasenter, sier markedsdirektør Mads Andersson i Lefdal Mine Datacenter til Sysla.

Satsingen ble lansert i Oslo i dag med hyllest fra olje- og energiminister Tord Lien, Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth og Energi Norge-direktør Oluf Ulseth.

IBM på laget

Det har lenge vært planer om å etablere et grønt datasenter i den gamle gruven utenfor Måløy. En intensjonsavtale med IBM om å fremme Lefdal Gruve i Nordfjord som et ledende datasenter for miljøvennlig datadrift ble signert i 2011.

– Sammen med våre globale partnere, IBM og Rittal, har vi utviklet produktet. De ønsker å flytte serverparker fra utlandet til Norge, og ønsker å bruke vårt nye konsept, som er industrialisering av datasentre. Det handler om å ha en ordentlig sikker og kostnadseffektiv løsning, sier Andersson.

Ny investor

Tyske Friedhelm Loh Group har signert leieavtale og vil etablere seg i Lefdal-gruven. Selskapet har også gått inn med penger og eier nå en tredjedel av selskapet.

IBM vil også, som leietaker hos Lefdal Mine Datacenter, tilby sine kunder å flytte sine backup-servere og data til Lefdal Mine Datacenter når dette står klart.

– Lefdal Mine Datacenter er et strategisk og miljøvennlig alternativ for sikker og effektiv lagring og drift av data i Norge. Vi tror denne løsningen vil gi gjenklang hos både våre norske og internasjonale kunder, sier administrerende direktør Arne Norheim i IBM Norge i en pressemelding.

250 millioner

Byggingen begynte i Måløy for et par uker siden.

– Vi har entreprenører som er inne og klargjør grunnen inne i gruven og sikrer bergrommene. Vi har også begynt utvendig med å klargjøre tomten, sier Andersson til Sysla.

Totalt skal det investeres for 250 millioner kroner i første fase. Innovasjon Norge har så langt bidratt med 65-70 millioner.

Kapasiteten i gruven skal bli på 30 MW. Utbyggingen skjer i moduler på 7,5 MW, slik at det vil være kapasiteten når gruven åpner i august neste år.

– Det vil bare ta uker å oppgradere til 15 MW, sier Andersson.

– En gladsak

Flere norske kunder skal være på vei inn. Lefdal Mine Datacenter er i tillegg i tett dialog med store internasjonale kunder som vil flytte inn.

– Dagens nyhet om at Lefdal Mining skal åpne et datasenter ved Måløy er også en gladsak for miljøet. Det ligger en stor miljøgevinst i at tyske industriaktører flytter sine datamengder fra et energimarked preget av kull, til ren fornybar kraft i Norge, sier Bellonas leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Også Alfred Bjørlo, ordfører i Eid, som er vertskommune for gruven, jubler:

– Dagens nyhet om oppstart for Lefdal Mine Datacenter er starten på et grønt eventyr, og et veiskille for ny næringsutvikling i Nordfjord og Sogn og Fjordane. Jeg vil rette varme gratulasjoner og takk stayer-evnen til gründerne og investorene bak prosjektet, sier Bjørlo.

Rettssak

Norwegian Datacenter Group, som er selskapet bak Lefdal Mine Datacenter, inngikk i 2012 et samarbeid med Entra Eiendom om utbygging av datasenter på Østlandet, et samarbeid som endte i retten.

– Rettssaken gjelder et annet selskap i strukturen. Det er fortsatt en sak, som vil gå videre i rettsvesenet. Partene ble ikke enige, sier Andersson.

– Har tvisten forsinket dere?

– Det er så lenge siden. Vi har jobbet godt og hardt underveis. Det er en pefekt timing på det som skjer nå.

Redusert el-avgift

I mai kom meldingen om at regjeringen vil redusere el-avgiften for datasentre, noe som fikk datasenteret Green Mountain i Rogaland til å juble.

Også i Lefdal Mine Datacenter er de glade for dette.

– Det som skjer nå, hadde nok skjedd uansett. Våre partnere er sterke i troen på oss. Men dette gir en betydelig styrking av norsk konkurransekraft, sier Andersson.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail