Det finnes mange smarthus-løsninger. Foto: I. Skrudland, Smartly og Sensio

Alt du trenger å vite om smarthus

Smarthus kan på sikt bli standard i alle boliger. Her får du oversikten over hva dette egentlig er for noe.

Publisert

Hva er smarthus?

Boliger som har fått installert teknologi for styring av ulike elementer i huset. Det kan være alt fra styring av lys, varme, komfyr og kjøleskap til TV, lyd eller selve inngangsdøren. Styringen kan skje ved paneler i huset eller fra mobilen.

Hva er fordelene med smarthus?

Smarthus kan gi god kontroll over strømforbruket. Det kan også gjøre huset sikrere ved at det kan varsle om for eksempel innbrudd, brann, vannlekkasje, eller om komfyren er på.

Hva er ulempene?

En del løsninger krever god teknisk innsikt. Å få til styring av alle systemer i ett, er ikke alltid så enkelt som det høres ut.

– Dette er ikke for folk flest. Ikke tale om. Kompleksiteten blir så høy at det stadig er ett eller annet som knirker et sted, sier IT-sjef Gaute Espeland, til Teknisk Ukeblad, som kårer Norges smarteste hjem.

Hvor mange har smarthus i Norge i dag?

Ifølge denne artikkelen i digin.no var det 10-15.000 smarthus i Norge for ett år siden.

Hvor vanlig er det med smarthus i verden?

0,77 prosent av verdens boliger er definert som smarthus i 2016. Dette er ventet å øke til 2,97 prosent i 2020, ifølge en rapport fra Statista.com. Rapporten viser også at det er USA som drar inn mest inntekter på smarthus.

Hvor mye koster det å få et smarthus?

Det vil variere veldig alt etter hvor «smart» huset skal være. Det finnes måter å få huset smartere som ikke krever elektriker. Norske Home Control leverer for eksempel en stikkontakt til rundt 500 kroner, som har innebygd smartteknologi, noe viivilla.no har skrevet om. Men det holder ikke med bare en stikkontakt, og med styringsenhet og annet utstyr vil totalsummen bli høyere. Dine penger har gjort en undersøkelse av hva det vil koste å installere smarte løsninger i alle rom i et hus på 130 kvadratmeter. Her varierer prisanslagene fra 17.500 kroner til 86.500. Elektriker Geir Mikkelsen i Teknisk Ukeblads serie om smarte hus anslår at han ville brukt 500.000 om han skulle brukt elektriker hjemme i stedet for å gjøre alt selv.

Hvordan vil et smarthus være om ti år?

Daglig leder Kristian Helland i Smartly, som er en smarthusleverandør eid av Lyse, tror smarthus på sikt vil bli standard i alle boliger. Han tror også det vil bli enda mer teknologi knyttet til sikkerhet, som alarmer knyttet til innbrudd, brann og vann. Smarthus som en del av velferdstilbudet er også så vidt i gang. Det vil si at smarthusteknologien kan gjøre det tryggere for eldre å bo lengre hjemme, ved at sensorer varsler når noe er galt.

Kan alle hus bli smarte?

Ja, også leiligheter. Det finnes ulike grader av smarthusteknologi, og en del vil være enklere å få til i boliger som er under bygging. Men med installering av smarte strømmålere, som vil komme i alle boliger fra 2019, vil det bli enda enklere å få til smarte hus.

Les de andre artikler i serien:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail