Miljøaktivister lever et farlig liv i mange av verdens land. Her demonstrerer Greenpeace-aktivister mot miljøpolitikken i Brasil og det de mener er manglende innsats mot oljesøl nordøst i landet og brannene i Amazonas. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix

Miljøaktivister drepes og trues

Mennesker som kjemper for miljøet, blir stadig mer utsatt. I fjor ble det hver eneste uke drept over tre miljøaktivister i snitt, ifølge Global Witness.


  • NTB
Publisert

Det farligste landet for aktivister var Filippinene, skriver naturvernorganisasjonen i en ny rapport. Der ble 30 personer som kjemper for miljøet og jordrettigheter drept.

Den bygger på intervjuer med 25 organisasjoner rundt omkring i verden. 22 av organisasjonene oppgir at situasjonen for sivilsamfunnet i landene deres er blitt verre de siste årene.

Nesten en firedel av dem opplyser at ansatte eller personer fra den målgruppen man arbeider med og for, er blitt drept som følge av innsatsen sin.

Les også: Equinor-olje truer grunnvannet på Bahamas

Miljøkonfliktene dreier seg ofte om utnytting av naturressurser.

– At organisasjoner og mennesker som forsvarer miljøet overvåkes, trakasseres og blir drept, er en trussel mot demokratiet og et brudd mot de grunnleggende menneskelige rettighetene, sier Karen Lexén, generalsekretær for svenske Naturskyddsföreningen i en pressemelding.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail