Jens Økland, direktør for strategi og forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor. Foto: Harald Pettersen / Equinor ASA

Kjøper seg opp i polsk havvind

Equinor har fullført kjøp av 50 prosent av det polske havvindprosjektet Baltyk I fra Polenergia.

Publisert

Selskapet skriver i en pressemelding at kjøpet ble fullført 10. desember.

Equinor har nå en eierandel i alle de tre Baltyk-prosjektene for utbygging av havvind.

– Oppkjøpet av Baltyk I styrker vår tilstedeværelse i Østersjøen. Med eierandeler i alle de tre prosjektene – Baltyk I, II og III – har vi nå mulighet til å bygge volum og skape verdier i det vi ser på som en viktig energiregion, sier Jens Økland, direktør for strategi og forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor i meldingen.

Baltyk I-lisensen gir tillatelse til utbygging av en havvindpark med kapasitet opptil 1560 MW, som Equinor vil eie halvparten av. Equinor vil lede forberedelsene til utbygging og eventuelle bygge- og driftsfaser.

Det var i 2018 Equinor kjøpte en 50 prosent eierandel i havvindprosjektene Baltyk II og Baltyk III, som til sammen har en planlagt kapasitet på 1440 MW og potensial til å forsyne mer enn to millioner polske husholdninger med elektrisk kraft.

Senere samme år valgte Equinor å utøve en opsjon om å kjøpe en 50 prosent eierandel i havvindprosjektet Baltyk I, og denne transaksjonen er nå fullført.

Hvor stort kan havvind bli?

Tidligere i år ble det kjent at Equinor skal bygge en gigantisk havvindpark utenfor New York i USA. Prosjektet skal koste tre milliarder dollar og gi strøm til en halv million husstander.

Empire Wind, som prosjektet heter, føyer seg inn i rekken med andre havvind-utbygginger som Doggerbank utenfor Storbritannia og Hywind Tampen på norsk sokkel.

Nå faller kostnadene innen havvind. Hør podkast om hvor stort havvind kan bli:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail