Foto: Scatec Solar

Scatec Solar med rekordsterkt år

Men til tross for at driftsinntektene økte med 32 prosent, falt topplinjen for solenergiselskapet.

Publisert

Solenergiselskapet Scatec Solar dro inn 434 millioner kroner i driftsinntekter før skatt, avskrivninger og nedskrivninger (ebitda) i fjorårets fjerde kvartal. Det er opp fra 329 millioner året før, eller en økning på 32 prosent.

Samtidig måtte selskapet vise til et marginalt fall i omsetningen, fra 1.666 millioner til 1.642 millioner, eller et fall på 1,5 prosent fra kvartalet året før. I tillegg endte driftsresultatet ned 3,5 prosent til 263 fra 276 millioner kroner, etter økte driftskostnader og høye avskrivinger.

– I fjerde kvartal fortsatte aktiviteten å være høy. Vi vant vårt første kontrakt i Tunisia på 360 megawatt, samtidig som vi fullførte vårt største prosjekt noensinne, det 390-megawatt store Benban-prosjektet i Egypt, sier daglig leder i selskapet, Raymond Carlsen, i kvartalsrapporten.

Historiens mest lønnsomme år

Dermed har Scatec Solar ferdiggjort sitt mest lønnsomme år i selskapets historie, ifølge en pressemelding. For hele 2019 tjente solenergiselskapet 1,6 milliarder kroner i brutto driftsinntekter før skatt, samtidig som de omsatte for 6,3 milliarder kroner.

Det er en årlig vekst på henholdsvis 65 og 34 prosent.

– I 2019 doblet vi kapasiteten vår til 1,2 gigawatt, samtidig som ordreloggen vår er på 5,8 gigawatt. Vår evne til å levere stabilt over tid, kombinert med positive markedsutsikter, styrker Scatecs posisjon som en ledende spiller innen fremvoksende markeder, sier Carlsen.

Scatec Solar vil betale et utbytte på 1,05 kroner per aksje til sine aksjonærer, tilsvarende en utdeling på 131 millioner kroner.

Vekst i kraftproduksjonen

Kraftproduksjonen tredoblet seg i fjorårets siste kvartal til 298 gigawattimer, melder selskapet.

Til sammen produserte Scatec 926 gigawattimer strøm i fjor.

Selskapet ser positivt på fremtiden, og vil utnytte megatrender som elektrifisering og investeringer i fornybar energi. Planen er å ha installert kapasitet på 4,5 gigawatt i drift innen 2021. Dermed vil de vokse med 1,5 gigawatt hvert år.

I desember i fjor meldte Equinor om at de økte sin eierandel i Scatec Solar, og eier i dag rundt 15,2 prosent av aksjene og stemmerettighetene i solenergiselskapet.

Fornybar energi er i vinden om tiden, og det har vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Hør episoden med fokus på havvind på norsk sokkel her:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail