Illustrasjon: Multikonsult

Første fase av karbonmottaksanlegg beregnes å koste 6,35 milliarder kroner

Blant annet skal det bygges en 100 kilometer lang rørledning fra mottaksanlegget på Kollsnes til brønnen der CO2 skal lagres.

Publisert

Denne uken har oppdraget med å planere, bygge kaianlegg og administrasjonsbygg for mottaksanlegget for CO2 på Kollsnes blitt lyst ut.

Prosjektet, som går under navnet Northern Light, skal sende gassen gjennom rør til lagring under havbunnen. Det er Equinor som er operatør, mens Shell og Total er samarbeidspartnerne.

For at anlegget skal bli bygget må det ifølge pressemeldingen både tas en investeringsbeslutning av partene i vår, samt vedtas i Stortinget at det skal gjennomføres et fullskala demonstrasjonsprosjekt for karbonfangst og lagring.

Første fase av utbyggingen beregnes å koste 6,35 milliarder kroner, med en slingringsmargin på 30 prosent. Driftskostnadene er beregnet til 179 millioner kroner per år. Kapasiteten fra denne fasen planlegges til 1,5 millioner tonn CO2 fra høsten 2023.

Blant annet skal det bygges en 100 kilometer lang rørledning fra mottaksanlegget til injeksjonsbrønnen.

I tillegg skal det bygges en importkai, og rør til tanker for mellomlagring og installeres pumper for eksport gjennom rørledningen til reservoaret.

Driften av anlegges ventes å gi tilsammen 46 årsverk, hvorav 18 blir lokale. I utbyggingsfasen kan det imidlertid prosjektet gi over 2000 årsverk å nasjonalt nivå.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail