2018-utgaven av oljemessen ONS (Offshore Northern Seas) på Tjensvoll hadde besøk av Olav Weider, administrerende direktør i Dr Techn Olav Olsen AS. Foto: Jon Ingemundsen

– Flytende havvind konkurransedyktig om 5–10 år

Flytende vindturbiner til havs kan om få år bli like attraktive som bunnfaste. Og fordi turbinene setter få spor i naturen og «enkelt» kan fjernes, flyttes og gjenbrukes, er de også mest fremtidsrettet, mener plattformdesignere.


  • Elisabeth Seglem/Stavanger Aftenblad
Publisert

«Flytende vind er i dag dyrere enn bunnfast vind, men vil i løpet 5–10 år nå samme kostnadsnivå som bunnfast», skriver ingeniørselskapet Dr.techn. Olav Olsen i en uttalelse til Olje- og energidepartementer (OED).

– Jeg tror det kan bli billigere også, sier Trond Landbø, som er ansvarlig for selskapets Fornybar-satsing i Dr.techn. Olav Olsen AS.

Fra olje til vind

Selskapet, som har 90 ansatte på Lysaker utenfor Oslo og i Trondheim, spilte en sentral rolle da condeep-plattformene ble bygget fra midten av 1970-tallet. Selskapet har ikke bare designet Troll A, men ifølge Landbø, vært involvert i de fleste betongplattformene i verden – målt i betong.

De siste årene har selskapet brukt erfaringen fra offshore olje og gass prosjekter har nå flere forskjellige konsepter og tekniske løsninger for offshore vind.

Et Norge i ferd med å havne bakpå innen havvind? Det har vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Hør episoden her:

Et av offshore-konseptene en stjerneformet, delvis nedsenkbar flytekonstruksjon som kan taues med tårn og turbin installert. Konseptet kan bygges både i betong og stål, samt som en hybridløsning, ifølge selskapet.

2. juli var en derfor en merkedag. Olje- og energidepartementet ba om innspill til sitt forslag om å åpne to havområder utenfor Karmøy og Hammerfest til fornybar energiproduksjon.

– Jeg tror jeg var førstemann som svarte på høringen. Vi må utnytte vindressursene og utvikle industrien. Flytende havvind er det som egner oss best for oss, det er skreddersydd for norsk industri, sier Trond Landbø, som er ansvarlig for selskapets Fornybar-satsing.

– Lønnsomt om få år

– Å bygge ned kystnære strøk med vind i noen av de mest verdifulle områdene vi har, bør vi ikke gjøre. Og bunnfaste turbiner er ikke så aktuelt, sier Landbø.

Olav Olsen AS argumenterer slik for at flytende havvind kan blir lønnsomt om ikke altfor mange år:

1. «Flytende vind har større potensial i forhold til turbinstørrelser (kan sammenstilles komplett ved land), og større potensial i forholdt til å redusere kost gjennom standardisering og industrialisering (slipper å tilpasse hvert fundament for variasjoner i bunnforhold og vanndyp)».

2. «Bare i løpet en håndfull demo-turbiner har man klart å komme betydelig ned i kostnader. Dette vil eskalere når man starter masseproduksjon og får bygget fabrikker som kan optimaliseres for samlebåndsproduksjon».

Del på
facebooktwitterlinkedinemail