DNV GLs kontor på Marineholmen i Bergen. Foto: DNV GL

DNV GL vil investere opp til 400 millioner i ny energi og maritime selskaper

Selskapet lanserer et nytt fond, og vil investere i 15 til 20 nystartede selskaper de neste fire årene.

Publisert

DNV GL, som hovedsakelig driver med godkjenninger og verifisering av båter, oljeplattformer og lignende, oppretter nå et såkalt venture investeringsfond.

Selskapet vil særlig investere i selskaper innen fornybar energi og digitalisering. Fondet vil investere mellom 5 og 20 millioner kroner i hvert selskap, og ta eierandeler på opp til 20 prosent. Målet er å ha investert i mellom 15 og 20 selskaper innen fire år.

Kaare Helle, som vil lede fondet i DNV GL, sier de vil fokusere på selskaper som vil bidra til å endre industrien, og måten vi bruker energi på.

– Det skjer nå ekstreme revolusjoner på to områder. Den ene revolusjonen er energiomstillingen, og den andre er den digitale revolusjonen i industrien. Når det er så mye endring ligger forholdene også til rette for stor vekst, sier Helle til Sysla.

Kaare Helle, direktør for DNV GL Ventures. Foto: DNV GL

Maritim sektor og fornybar

DNV GL startet som et selskap som godkjenner og sertifiserer båter og skip. Siden har de blitt store på det samme innen olje og gass, og senest også innen fornybar energi.

Helle sier selskapet vil trekke veksler på denne bagasjen når de velger hvilke selskaper de skal skyte penge i.

Reiser til Bergen

Neste uke drar helle til Bergen for å se nye selskaper presentere seg selv på den såkalte Demo-dagen til Vestlandets Innovasjonsselskap.

Helle sier det skjer mye interessant langs vestlandskysten. Hydrogen og karbonfangst og lagring er eksempler på områder de vil følge med på fremover.

Han viser til DNV GLs egne beregninger som viser at verden bil bruke mer fornybar energi fremover, og at hydrogen vil bli en viktig brikke i det.

– Når vi tror hydrogen blir viktig fremover, så tror vi også at det vil være gode investeringsmuligheter der. Og det skjer også mye interessant for eksempel på Mongstad, sier Helle.

Fremover vil fondet bruke energien på å kartlegge forskjellige interessante miljøer.

Fare for interessekonflikter

Ettersom DNV GL i all hovedsak driver med godkjenninger og klassifiseringer av andres utstyr og virksomheter, og er avhengig av å være en uavhengig tredjepart, er det en åpenbar fare for interessekonflikter når de nå skal gå inn som investor i tilstøtende virksomheter.

Dette vil legge klare begrensninger på hva fondet kan investere i, sier Helle.

– Vi sertifiserer for eksempel vindturbiner, så vi kan ikke investere i det direkte. Men vi kan gå inn i ting som er rundt. For eksempel løsninger som optimaliserer driften, sier Helle.

Finansiering av grønn virksomhet har tidligere vært tema i Podkasten Det vi lever av. Hør episoden her:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail