Konsernsjef Jannicke Hilland i BKK. Arkivfoto: Eirik Brekke

BKK og Capeomega med milliardplan for landstrøm i Nordsjøen

Vil bygge nett av kraftkabler for inntil 26 milliarder kroner, for å forsyne oljefelt med kraft.

Publisert

Planen er å erstatte gassturbiner på oljeplattformene med strøm fra Samnanger i Hordaland. Blir prosjektet gjennomført fullt ut, kan det gi et utslippskutt på i underkant av 5 millioner tonn CO2 per år, ifølge initiativtakerne. Det tilsvarer ca 35 prosent av olje- og gassindustriens totale utslipp.

BKK og Capeomega har etablert et fellesselskap, Serene Onshore. Fredag vil dette selskapet levere en forhåndsmelding på en søknad om konsesjon for kraftforsyning til knutepunkteti nordlige Nordsjø. Serene, som den foreslåtte løsningen blir kalt, består av kabel med stor kapasitet som fra Samnanger til et knutepunkt i den nordlige delen av Nordsjøen. Herfra skal det trekkes kabler til olje- og gassinstallasjonene.

– Vi vil være interessert i å ta eneierandel i prosjeket på inntil 50 prosent, sier Gisle Eriksen, administrerende direktør i Capeomega, til Sysla.

Kan være i gang i 2024

– Elektrifisering gir raske og store kutt i klimagassutslipp sier Jannicke Hilland, konsernsjef i BKK , i en pressemelding. BKK har som ambisjon å bli størst i Norge på elektrifisering. Flere operatører har allerede planer om å forsyne oljeplattformene med strøm fra land, og ifølge Hilland er de i gang med å diskutere ulike muligheter med dem.

Ifølge Gisle Eriksen har Capeomega og BKK jobbet sammen om Serene-prosjektet i et års tid. Vinner de fram med sin løsning, kan første fase av prosjektet være i gang i 2024.

F.v. Gisle Eriksen og Lars Jørgen Pamer i Capeomega. Arkivfoto: Tor Høvik

Bergensbaserte Capeomega kjøpte seg nettopp kraftig opp i Gassled, som er «hovedrørsystemet» mellom norsk sokkel og kontinentet. Handelen gjorde selskapet til den klart største private aktøren i norsk gass-infrastruktur.

Capeomega ble startet opp i 2014. Stavanger-baserte oppkjøpselskapet HitecVision hadde troen og gikk inn med kapital. I april i år gikk siddisene ut og et sveitsisk investeringsselskap kom inn. Da ble Capeomega solgt fra HitecVision til Partners Group for hele 12 milliarder kroner.

Med steinrike sveitsere på eiersiden skorter det ikke på finansieringen:

– Hvis prosjektene er riktige, har vi muskler til å kjøpe. Det er ingenting som vil være for stort til at vi kan se på det, har Lars JørgenPamer i Capeomega tidligere uttalt til Sysla.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail