Daniel Pedersen Skaara befinner seg for tiden på Mongstad, men setter snart kursen offshore for å spesialisere seg på havvind. Foto: Jarle Eikemo/Equinor

Daniel (19) skal spesialisere seg på havvind i Equinor

– Det er en veldig spennende bransje å være i for tiden, sier Equinors tredje fornybarlærling.

Publisert

På oljeraffineriet på Mongstad har Daniel Pedersen Skaara (19) de siste månedene fått opplæring i hvordan han skal håndtere ventiler, pumper, motorer og diverse måleutstyr.

Da Equinor presenterte årets lærlinginntak tidligere i høst, var Daniel den eneste søkeren som fikk lærlingplass som energioperatør. Totalt mottok oljegiganten nesten 1700 søknader fra hele landet til de 150 lærlingplassene de lyste ut.

Praksis på vindpark

Daniel er snart ferdig med grunnopplæringen, og skal etter hvert sette kursen offshore for å spisse kompetansen mot et av Equinors store satsningsområder om dagen – havvind.

– Nøyaktig hvor jeg skal, vet jeg ikke ennå, men det blir uansett veldig kjekt å komme ut på en vindpark og få prøvd seg offshore, sier han.

Siden Daniel begynte som Equinor-lærling i august er det mye som har skjedd på havvind-fronten.

Hvor stort havvind kan bli, og hvorfor det skjer så mye rundt havvind nå har vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Hør den ferske episoden her:

– Det er en veldig spennende bransje å være i for tiden. Jeg er jo den tredje fornybarlærlingen noensinne i Equinor, så det er veldig spennende å få være en del av den nye satsingen helt fra starten av, mener han.

Sammen med Irma Denic (20) og Daniel Pedersen Skaara (19) er de tre energioperatør-lærlingene Equinors første lærlinger innen fornybar energi.

Med alle havvindprosjektene som er lansert den siste tiden, ser de for seg å jobbe med dette fagfeltet hele sin karriere.

Irma Demic (20) er en av Equinors aller første fornybarlærlinger. Foto: Privat

Høyt over havet

Irma og Philip ble tatt opp som energioperatør-lærlinger i fjor. I åtte måneder jobbet de offshore på den Equinor-opererte vindparken Sheringham Shoal i Nordsjøen.

Her må Irma og Philip kunne sies å ha hatt et åpnere kontorlandskap enn de fleste– i toppen av 96 meter høye vindturbiner.

Under oppholdet reiste de hver dag ut med båt til vindparken som ligger om lag 20 kilometer utenfor kysten av Norfolk. Selve båtturen tok mellom 40-60 minutter, avhengig av bølgene. Derfra tok Irma og Philip seg opp i toppen av de nesten hundre meter høye vindturbinene.

– Vi har heldigvis heis inne i vindturbinene som vi vanligvis bruker, men det hender også at vi må klatre opp, forklarte Irma tidligere i høst.

I oktober returnerte Equinor-lærlingene til Mongstad, hvor de skal tilbringe de siste månedene av lærlingtiden før fagprøven i februar.

– Det er dette som er fremtiden, og det er veldig fint å kunne være med i utviklingen fra starten av, sier Philip.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail