– Dette betyr veldig mye, sier Egil Sunde.

Sunde er daglig leder i GMC HVAC – ett av tre datterselskaper i det familieeide GMC-konsernet, som holder til på Buøy like utenfor Stavanger sentrum. Rosenberg verft er nærmeste nabo.

Det er dette selskapet som nå har vunnet en kontrakt verdt om lag 60 millioner kroner med oljeservicegiganten Aker Solutions. Oppdraget er del av en ombygging på Equinors Mongstad-anlegg i Hordaland.

GMC

  • Familiebedrift om leverer servicetjenester til skip, rigger og plattformer
  • Etablert i 1973
  • Hovedkontor på Buøy i Stavanger
  • Består av døtrene GMC Maritime, GMC Yards og GMC HVAC
  • Om lag 240 ansatte
  • Omsatte i fjor for cirka 600 millioner kroner

Stor kontrakt

GMC HVAC, som vanligvis produserer ventilasjonsanlegg til oljeindustrien, skal levere eksoskanaler til varmegjenvinning på Mongstad. Arbeidet skjer i samarbeid med søsterselskapet GMC Maritime og skal pågå til over sommeren.

Produksjonen tilknyttet prosjektet skal foregå i Stavanger og hos underleverandører i Estland og Polen.

– Dette er en stor kontrakt for oss. Vi har hatt like omfattende oppdrag tidligere, men da har de gjerne gått over flere år, sier Sunde.

GMC-konsernet omsatte i fjor totalt for om lag 600 millioner kroner. Den ferske kontrakten tilsvarer dermed om lag ti prosent av fjorårets samlede inntekter.
Egil Sunde legger ikke skjul på at markedet fortsatt er vanskelig i kjølvannet av oljekrisen, og at det derfor er spesielt gledelig at denne kontrakten er i boks.

Krise og opptur

GMC ble hardt rammet av oljekrisen. Fra 2014 til 2016 forsvant over halvparten av inntektene, fra drøyt 800 millioner kroner til 400 millioner. De samme årene bokførte selskapet et samlet underskudd på 100 millioner kroner før skatt. 2017 ble imidlertid et lyspunkt. Omsetningen økte med 50 prosent og på bunnlinjen ble det et marginalt overskudd på knapt sju millioner kroner.

– Det var svært viktig å få hodet over vannet igjen og vise overfor banker, ansatte, kunder og leverandører at vi tjener penger. Samtidig tror jeg det blir krevende en stund til. Vi var ikke de første som ble rammet av krisen, og vi er heller ikke de første som merker oppturen for fullt, sa eier Gunnar Magne Christensen jr. til Sysla da.

Regnskapstallene for fjoråret er foreløpig ikke klare.