– Da jeg kom til Solund og Sulefisk første gang i 1999, var det for å se nærmere på de problemene jeg hadde lært om som student. Da jeg dro tilbake til Humboldt Universitet i Berlin var det en helt annen historie jeg hadde å fortelle. Den handlet ikke om høy antibiotikabruk og dårlig fiskehelse, men at Norge med oppdrettslaksen har et produkt å være veldig stolt av, sier Niesar til Bergens Tidende.

Sulefisk AS er et av de mindre, lokale oppdrettsselskapene på Vestlandet, og har hele sin drift i Solund kommune ytterst i Sognefjorden.

Av en omsetning på 221 millioner kroner i fjor, var driftsresultatet utrolige 92 millioner kroner. Aldri før har selskapet med fem oppdrettsanlegg og 13 ansatte tjent så mye penger.

Fjorårets overskudd er nesten tre ganger høyere enn i 2015.

Står på i havgapet

– Alle vet at lakseprisene i fjor var rekordhøye. Det hadde også vi fordeler av, men det er ikke hele forklaringen. Det handler også om driften og måten vi har håndtert de biologiske utfordringene med lakselus og sykdom på. Jeg er virkelig stolt av folkene våre som har stått på i all slags vær og vind her ute i havgapet. Vi har et sterkt lag, sier Niesar.

For Michael Niesar selv har også møtet med norsk fiskeoppdrett vært et eventyr.

– Jeg dro til Norge fordi jeg var interessert i bransjen. Jeg hadde aldri tidligere vært i Norge og hadde aldri noen drøm om å flytte hit. Etter flere studieopphold i Solund, fikk jeg i 2004 tilbud om ansettelse i Sulefisk. Resten har vært et eventyr, sier Niesar.

Også kritikken av antibiotikabruken har stilnet.

– Antibiotikabruken var et problem på 1980-tallet, men nå produseres fisk så godt som helt fritt for antibiotika. Det uheldige er at noen fremdeles tror at antibiotika er et problem, sier Niesar.

Les mer på bt.no (abo.)