12. april 2007 kantret ankerskipet «Bourbon Dolphin» fra Fosnavåg under flytting av anker for flyteriggen Transocean Rather nordvest for Shetland. Syv besetningsmedlemmer ble reddet opp fra havet i live, men åtte kom aldri hjem fra oppdraget på britisk sokkel.

Det var flere årsaker til ulykken, blant dem at en av skipets ankerkjettinger aldri løsnet. Det ga gründer Petter Birkeland ideen til teknologien som sikkert og raskt skulle kutte ankerkjettinger på båter og rigger dersom det oppsto farlige situasjoner.

Fakta

Control Cutter

  • Etablert i 2010 av Petter Birkeland
  • Holder til i Risavika i Sola kommune
  • Teknologien skal sikkert og raskt kunne kutte ankerkjettinger på båter og rigger
  • Søsterselskapet Aqua Cutter ble etablert i 2016

 

I 2010 etablerte han selskapet Controll Cutter. Birkeland håpet på rask suksess, men fikk flere tilbakeslag. Blant annet ble han i 2011 utsatt for en alvorlig ulykke under testing av teknologien.

Måtte endre strategien

Etter at oljekrisen slo inn i 2014, prøvde gründeren og bedriftens styre å få inn investorer som kunne bidra med frisk kapital, men måtte etter hvert konstatere at forsøkene var tidkrevende og resultatløse.

Neste skritt ble en betydelig omlegging av strategien. Ankerskipene ble lagt på vent, mens offshoresatsingen ble rettet mot subsea og avvikling av installasjoner.

I tillegg ble søsterselskapet Aqua Cutter etablert, med mål om å ta en bit av den voksende havbruksnæringen.

– Alt er basert på samme teknologi, men det tar tid å utvikle nye systemer. På mange måter gruset vi hele forretningsplanen og bygget den opp på ny med satsing på andre markeder, har Birkeland tidligere sagt til Sysla.

– Tillitserklæring

I september i fjor solgte selskapet sitt første system til havbruksnæringen. I disse dager signeres kontrakter med Alsaker Fjordbruk for to ny systemer, til servicebåtene Vesuv og Batur. Dermed er det totalt solgt åtte – fem av dem så langt  i 2018.

Foruten Alsaker er to solgt til Cermaq og to gjennom Fitjar Mekaniske Verksted.

– Vi må vel kunne si at vi nå er godt inne i det kommersielle løpet med repeterende salg, sier Birkeland.

– Det er en tillitserklæring at store aktører som Alsaker Fjordbruk og Cermaq velger Aqua Cutter. Vi håper selvfølgelig at dette kan gjøre at også andre aktører velger oss, sier han.

Vil etablere seg

Systemene som er solgt til nå i år, har en samlet verdi på om lag fem millioner kroner. Målet er å levere ytterligere ti systemer før året er omme.

– Målet vårt for inneværende år et å etablerer oss som en seriøs aktør i dette markedet, sier gründeren.

– I tillegg jobber vi med nye, supplerende produkter, legger han til.

I et intervju i fjor høst sa Birkeland at det er brukt  i underkant av 50 millioner kroner på utviklingen av kutteteknologien. 12 millioner er hentet fra ulike støtteordninger, men resten er private midler fra Birkeland og de andre aksjonærene.

– Vi håper på videre vekst neste år. Målet er å øke omsetningen med 50 prosent for Control Cutter, men i Aqua Cutter regner vi med en dobling, sa Birkeland da.