Videoen under ble filmet av et overvåkningsfly tidligere denne uken.

Den viser det myndighetene mener er et britisk fiskefartøy som dumper søppel rett på sjøen.

– Synes ikke noe om det

Saken ligger nå hos Sjøfartsdirektoratet.

Kystverkets fly har en rekkevidde inntil 4500 kilometer. Flyet disponeres i hovedsak av Kystverket, men er anskaffet i samarbeid med Kystvakten og Norsk Oljevernforening For Operatørselskap. Foto: Kystverket

– Direktoratet fikk varsel om saken fra Kystvakten, samt tilsendt kopi av opptaket. Basert på denne informasjonen gjennomførte vi torsdag en havnestatskontroll på fartøyet, sier avdelingsdirektør for kontroll og inspeksjon i Sjøfartsdirektoratet Alf Tore Sørheim i en pressemelding.

Les også: Denne boksen skal revolusjonere skipsfarten

Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet sier til Sysla at havnestatkontrollen ble gjennomført da skipet ankom Tromsø i går, torsdag.

– Vi synes vi ikke noe om at det kastes søppel over bord, noe som heller ikke er tillatt, sier Aarhus til Sysla.

Varsler overtredelsesgebyr

Basert på havnestatskontrollen og opptaket fra overvåkingsflyet er fartøyet varslet om at det vil bli vurdert å ilegge overtredelsesgebyr.

– Størrelsen på et eventuelt gebyr vil avhenge av flere forhold – hvilken type søppel for eksempel. Det er forskjell mellom oppløselig papp og plast eller olje, sier Aarhus.

Les også: Nesten alle hurtigrutene skal bygges om til å gå på gass og strøm

– Men vi ser alvorlig på all type forurensing, fortsetter han.

Det er ofte vanskelig i slike saker å bevise hvem som har kastet søppel på havet, men i denne saken har en gode opptak av det som har skjedd, melder direktoratet.

– Så er det viktig å påpeke at saken skal følges opp og vurderes før endelig konklusjon rundt overtredelsesgebyr fattes, påpeker avdelingsdirektør Sørheim.

Klikk her for å dele denne saken på Facebook!