Det norsk-kinesiske samarbeidet baner vei for oppstart av bygging av Hex Box, et nyutviklet norsk oppdrettsanlegg.   

Fakta

Hex Box/CIMC

  • Rundt 90 meter i diameter – 15 ganger større enn et tradisjonelt oppdrettsanlegg.
  • Kan driftes i inntil 10 meter bølgehøyde. Velegnet for alle områder, også i Asia hvor etterspørselen etter sjømat setter nye rekorder hvert år.
  • Kinesiske CIMC driver en verdensomspennende virksomhet med 64.000 ansatte i Asia, USA, Australia og Europa.
  • Konsernet har virksomhet innen verftsindustri, containerproduksjon og teknologi til lufthavner.
  • Blant de største eierne er COSCO og China Merchants Group.
Avtalen ble signert av styreleder Heidi Baugstø i Ocean Aquafarms og Wang Jianzhong, administrerende direktør i CIMC Raffles Offshore Limited.

– Det har vært veldig viktig for oss å få videreført det samarbeidet vi lenge har hatt med CIMC innen skipsbygging. Her overføres kunnskap fra en næring til en annen. CIMC er store innen flere næringer, og er dyktige på å se det totale bildet, sier Baugstø til Sysla etter at seremonien er over.

Statsministeren til stede

Signeringen skjedde klokken 04 norsk tid natt til fredag i Beijing. Begivenheten var en del av seremonien der 13 ledende norske bedrifter inngikk avtaler med kinesiske samarbeidspartnere.

Til stede ved signeringen var både statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, næringsminister Monica Mæland og den øvrige norske delegasjonen som denne uken besøker Kina.

Skal bygge fem anlegg

Avtalen mellom Ocean Aquafarms og CIMC Raffles innebærer bygging av inntil fem store Hex Box-anlegg beregnet på norske forhold. Selve strukturen bygges i Kina, mens norske leverandører vil stå for all teknologi og utstyr til anleggene.

Hex Box leveres ferdig og klart for operasjon. Nest etter markedet her hjemme, satser selskapet også internasjonalt med tilpassede anlegg, eksempelvis i Kina og i land i Middelhavet.

IMG_6101

Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn-Traaseth på talerstolen, mens utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland bivåner signeringen ved CIMC-sjefen og Heidi Baugstø.

Ocean Aquafarms har søkt Fiskeridirektoratet om utviklingstillatelser for Hex Box slik at konseptet kan tas i bruk i Norge. Fullskalaversjonen som brukes her har en kapasitet på hele 10.000 tonn fisk per anlegg.

Norge hadde en samlet produksjon på 1,3 millioner tonn laks i 2015, ifølge siste offisielle statistikk, og er dermed en av verdens ledende sjømatnasjoner. Det norske målet er å femdoble produksjonen av laks og ørret innen 2050. Derfor er det behov for nye og bærekraftige produksjonsmåter.

Ocean Aquafarms har gjennom eierne 13 års erfaring fra samarbeid med kinesiske CIMC Raffles om bygging av rigger til oljenæringen, en erfaring og kompetanse som også har vært viktig i forbindelse med utviklingen av Hex Box.

Innovasjon Norge anslår at avtalene som ble inngått natt til fredag har en samlet verdi på 20 milliarder kroner for norsk næringsliv, ifølge DN.

DNV GL, BV offshore, Tomra, Kongsberg Gruppen og Handelshøyskolen BI var blant de andre norske selskapene som undertegnet nye avtaler.