– Kveiten er full av muskler. Den er råsterk. De største på 15 kilo er umulig å holde med bare nevene, smiler driftsleder Jan Even Østerbø til Bergens Tidende (abo).

Han har lokket en mellomstor fisk inn i håven, og løfter den opp fra ett av karene.

Historien om norsk kveiteoppdrett er historien om mange tapte millioner kroner, biologiske problemer med høy dødelighet i produksjon av yngel, og en nesten grenseløs tålmodighet.

– Kveiten er råsterk, sier driftsleder Jan Even Østerbø. Foto: Roar Christiansen

Nå er Sogn Aqua AS tilført ny kapital gjennom den nye nederlandske medeieren Aqua-Spark. Det har åpnet opp for at selskapet kan investere 80 millioner kroner i Ortnevik, og øke produksjonsvolumet i forsøk på å få lønnsom drift.

Vil bli enda større

Daglig leder i Sogn Aqua, Jan Arne Brekke, er fast bestemt på at oppdrettskveiten om noen år ikke bare er festmat i Norge, men også vil havne på restaurantbord i New York.

Går alt bra skal det i år 2020 produseres 600–700 tonn fisk her.

Samtidig jobber Sogn Aqua for å regulere et nytt stort område lenger ute i Sognefjorden. Det blir fire-fem ganger større enn det i Ortnevik.

Fra laks til kveite

Jan Even Østerbø røkter fisken i Ortnevik. For ett år siden gikk han fra jobb hos verdens største lakseoppdretter Marine Harvest til den vesle kveiteoppdretteren Sogn Aqua.

– Det er to ulike verdener. Et oppdrettsanlegg ute i Sognefjorden produserer rundt 4000–5000 tonn laks, og det tar halvannet år før fisken når slaktemoden alder. Sogn Aqua produserte i fjor oppunder 100 tonn kveite på land, og det tar fire år før den når slaktemoden alder, sier Østerbø.

Og mens millionene ruller inn hos lakseoppdretterne, har vesle Sogn Aqua drevet med røde tall i årevis.

Det tar fire år før kveiten er slaktemoden. Da veier den rundt 15 kilo. Foto: Roar Christiansen

– Bæredyktig oppdrett

Det var en milepæl da det nederlandske investeringsfondet Aqua-Spark Cooperative i fjor gikk inn med 20 millioner kroner, og ble ny storeier i selskapet.

– Aqua-Spark er opptatt av bæredyktig oppdrett, og er inne i produksjon av flere arter en rekke steder i verden. De representerer et stort internasjonalt nettverk. Det gir oss tilgang til større fagmiljø, sier Brekke.

Han er også glad for at Osland og andre lokale investorer holder ut.

– Vi har mange småinvestorer som representerer ulik kunnskap. Alle er viktige, og vi ønsker å kjøre en åpen og inkluderende linje, sier Brekke.

Risikosport

– Målet er å bygge opp to produksjonsanlegg, et klekkeri og en smoltproduksjon innenfor en radius på en times kjøring langs Sognefjorden, sier Brekke.

Men han underslår ikke at det å drive med kveite er risikosport.

– Landproduksjon gir oss bedre kontroll over de biologiske utfordringene og større muligheter til å styre produksjonen, men kveiten vokser langsomt. Det tar tid å få resultatet. Men vi vet markedet venter på kveiten fra Sogn, sier Brekke.

Les mer på bt.no (abo).

Sogn Aqua arbeider allerede med å regulere et nytt stort område i Sognefjorden. Etter planen skal det bli fire-fem ganger større enn det i Ortnevik. Foto: Roar Christiansen