– Det er trist at seks stillinger forsvinner, dette er ikke noe jeg liker i det hele tatt, sier administrerende direktør Magnus Skretting i kveiteselskapet til Aftenbladet.

I 2016 bestemte oppdrett-giganten Marine Harvest seg for å avvikle Sterling White Halibut (SWH), et datterselskap som har drevet kveiteproduksjon i Hjelmeland siden 2001. De ansatte jublet da Randaberg-selskapet Tec Con Holding AS kjøpte alle aksjene for å fortsette kveiteproduksjonen. Dette reddet – i første omgang – 21 jobber i Hjelmeland, fire i Suldal, fire i Vindafjord og åtte i Rørvik i Nord-Trøndelag.

Kveiteselskapets hovedkontor og slakteri ligger i dag på Hundsnes i Hjelmeland, samme sted som Ryfisk, lakseslakteriet til Marine Harvest. Etter salget ble det klart at kveiteoppdretterne måtte finne seg et nytt sted å slakte fisken.

Måtte flytte

– Leiekontrakten er sagt opp av utleier. Vi har vurdert flere alternativer: Investering i nytt slakteribygg, leie av slaktelokaler og kjøp av slaktetjenester. Vi har ikke nok belegg i slakteriet. Å bruke enormt med penger på å bygge nytt slakteri fant vi rett og slett ikke tilrådelig. Etter en totalvurdering har vi valgt å kjøpe slaktetjenester hos Fonn Egersund. Som en konsekvens av dette vil slakterivirksomheten nedlegges med den følge at alle stillinger bortfaller. Nedleggelsen forventes gjennomført tidlig høst i 2017, opplyser Magnus Skretting.

Hovedkontoret med fem ansatte blir værende på Hjelmeland, men flyttes til Viga Havn.

– Vi er fortsatt en Ryfylke-bedrift. Fisken skal avlives i Ryfylke, men den skal sløyes og pakkes i Egersund, sier Skretting.

Hjelmeland kommune er blitt kalt oppdrettshovedstaden på Vestlandet, men har fått seg noen tilbakeslag de siste årene. I 2014 forsvant 30 arbeidsplasser da Marine Harvest besluttet å flytte en avdeling som drev med logistikk til Bergen.

Les mer på Aftenbladet.no