– Norsk fisk, altså fisk som det står er produsert her, ikke i Polen, Kina eller noe annet sted er en sterk merkevare mange vil ha, sier Roger Hofseth til NRK Møre og Romsdal.

Han er daglig leder i Hofseth International på Valderøya utenfor Ålesund, en av landets største lakseforedlere.

Beste

Shinji Kawamura, direktør i importfirmaet Alliance Seafoods, bekrefter påstanden mens han er på bedriftsbesøk hos den norske leverandøren.

– Produktene fra Norge er de beste, sier japaneren.

Ifølge Sjømat Norge går 90 prosent av laksen hel og uforedlet ut av landet. Hofseth mener det må satses mer på bearbeiding av fisk i Norge. I dag sliter de med å få nok råstoff, altså fisk, til produksjonen.

Løsning

– Staten må tildele oppdrettskonsesjoner til foredlingsindustrien, basert på at fisken blir foredlet i Norge, sier Hofseth som mener det vil skape både arbeidsplasser og verdier.

Fiskeriminister Per Sandberg har ferie, men skriver i en tekstmelding til NRK at han er positiv til mer foredling her hjemme.