Kinesisk tollvesen skal ha utført flere samordnede razziaer mot smuglerligaer i Kina. Kineserne mener at smuglere har ført forskjellige matprodukter, deriblant norsk laks, fra Vietnam og inn i Kina på ulovlig vis.

Det var kinesisk statlig fjernsyn, CCTV, som meldte om saken, gjengitt av havbruksnettstedet Undercurrent News.

I forbindelse med razziaen viser bilder flere kasser med Marine Harvest-logo, bekrefter Marine Harvest overfor Sysla.

– Vi vet at det er tatt bilder av kasser med Marine Harvest-logo på, men for oss er det ingen grunn til å tro at det er Marine Harvest-fisk som er smuglet, sier Ola Helge Hjetland, talsmann for selskapet til Sysla.

De avbildede eskene er med et britisk riksvåpen på, som Marine Harvest har på skotske laks som følge av at de leverer til det britiske hoffet.

Sender ikke fisk via Vietnam

Selskapet har unngått å sende laks til Vietnam etter mistanke om at laksen kunne smugles inn i Kina.

Som kjent stoppet Kina import av norske varer som en reaksjon på at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris.

– Helt bevisst valgte vi å ikke sende fisk via Vietnam fra noen av våre produksjonsland, deriblant Norge. Vi har unngått de vietnamesiske rutene for å slippe å havne i akkurat slike situasjoner, sier Hjetland.

– Hva gjør dere videre?

– Nei, vi er ikke involvert i situasjonen, men vi følger med og prøver å hindre at vi blir oppfattet som en del av saken.

Ingen norske selskaper skal være nevnt

Sjømatsrådets utsending til Kina, Sigmund Bjørgo, sier til Sysla at han er kjent med saken gjennom media, og at ingen norske selskaper er nevnt i forbindelse med smuglingen.

– Vi er informert gjennom kinesisk media. Sjømatrådet er ingen part i saken.

– Hvordan ser Sjømatrådet på situasjonen?

– Det er en politietterforskning i Kina, og følgelig har vi ingen kommentarer til saken.