– Målet er å være med på å sette agendaen for hvordan den globale havbruksnæringen kan vokse framover, sier Eivind Helland i Blue Planet.

Fakta

Aquavision

  • Etablert i 1996
  • Arrangeres annenhvert år i Stavanger
  • Årets konferanse er nummer 13 i rekken
  • Beregnet for ledere i næringen
  • Eies av fôrprodusenten Skretting

I år arrangerer han konferansen Aquavision for femte gang. Konferansen eies av fôrgiganten Skretting og morselskapet Nutreco, men selskapet Blue Planet har ansvaret for gjennomføringen.

Toppledere

Konferansen har lenge vært fullbooket. Det betyr at om lag 440 deltagere fra 45 nasjoner er på plass i Stavanger for å snakke om næringens framtid. Og det er toppene i bransjen som er samlet.

– Dette er en lederkonferanse, sier Helland.

27 foredragsholdere har fått plass i programmet.

– Vi favner bredt. Her skal det snakkes om alt fra laks og reker til bransjens potensial i Afrika. I tillegg er dette en viktig møteplass. Mange ankom Stavanger allerede søndag, og utover uken skal det avholdes veldig mange møter, sier Helland.

Ban Ki-Moon. Foto: Scanpix

Kongelig besøk

Aquavision har tradisjon for å hente inn stornavn for å snakke på konferansen, gjerne personer som i utgangspunktet ikke forbindes med havbruk. Tidligere har blant andre Bob Geldof, Sebastian Coe og Kofi Annan stått på talerstolen. I år det tidligere FN-sjef Ban Ki-moon og kronprinsesse Victoria av Sverige som er de største trekkplastrene.

– Ban Ki-moon har spilt en viktig rolle gjennom sin posisjon. Mange av FNs 17 bærekraftsmål ble meislet ut mens han satt på toppen. Kronprinsesse Victoria har engasjert seg betydelig for rene hav, sier Helland.

Kronprinsesse Victoria er beskytter for det svenske initiativet Seabos, med utspring fra Stocholms universitet, som samler forskning og næringsliv innen havbruk og fiskeri. Det er i kraft av dette engasjementet den svenske tronarvingen kommer til Stavanger.

– Det er lett å peke på disse toppnavnene når man skal trekke fram høydepunktene, men samtidig må jeg understreke at det er stor bredde og veldig mange andre spennende bidragsytere, sier Helland.

Aquavision arrangeres tirsdag og onsdag i Stavanger konserthus.