Fisketanken i Lysefjorden er stor, men volumet i de neste blir over åtte ganger større. Foto: Jon Ingemundsen

Fishglobe skal bygge to gigantiske «kuler» for laks

Fiskeridirektoratet har gitt tilsagn om to utviklingstillatelser til Fishglobe AS, som har et anlegg i Lysefjorden fra før.


  • Tor Inge Jøssang / Stavanger Aftenblad
Publisert

– Erfaringene fra første globe som nå er i drift er gode. Fredag fikk Fishglobe endelig gladmeldingen fra Fiskeridirektoratet om tildeling av to utviklingstillatelser, opplyser selskapet i en pressemelding.

Fishglobe har utviklet et lukket flytende oppdrettsanlegg, som de mener ikke er dyrere enn vanlige åpne merder. Plasseringen av de neste fisketankene er ikke endelig avklart. Både Lysefjorden og Høgsfjorden er aktuelle steder. Uansett blir de liggende i Strand kommune.

– Vi er meget fornøyd med tildelingen av utviklingstillatelsene og ser fram til å starte arbeidet med å realisere vår første fullskala matfiskglobe med et fiskevolum på 30.000 kubikkmeter. Planen er å være ferdig med utviklingsarbeidet og prosjekteringen slik at byggingen av selve globen kan starte tidlig i 2021, sier daglig leder Tor Hellestøl.

For å ta satsingen videre styrker selskapet nå organisasjonen. Tor Magne Madsen er på plass som ny prosjekt- og salgssjef. Han kommer fra direktørjobb i oljebransjen og hadde sin første arbeidsdag rett over nyttår.

Ny episode om brønnbåter: – Nesten ingen som driver lovlig har sånne marginer

Fishglobe har som mål å bli en ledende leverandør av bærekraftige løsninger for matproduksjon i havet. Den fisketanken som nå er satt i drift er på 3500 kubikkmeter og er verdens største konstruksjon i polyetylen (PE). Denne globen kan inneholde 250 tonn med fisk eller 250-300.000 postsmolt (smålaks). De neste anleggene blir mange ganger så store.

Postsmoltoppdrett i flytende tanker i sjø er kommet for å bli, tror selskapet, som regner med etterspørsel etter enda større enheter enn den de nå har i drift. Selskapet er i startfasen med å bygge en ny postsmoltglobe som de håper skal være klar for innsett av smolt til høsten.

Fishglobe har utviklet den nye teknologien selv.

– Globene er en flytende, lukket og helt autonom globe med integrert fôrflåte – det betyr at alt teknisk utstyr som trengs for å drive globen er installert i tekniske rom i toppen av globen, sier gründer Arne Berge.

Arne Berge leder for produktutvikling og marked (fv), Tor Magne Madsen nyansatt prosjekt- og salgssjef og Tor Hellestøl daglig leder. Foto: Privat

Del på
facebooktwitterlinkedinemail