En full vanntank gjorde at fiskebåten «Slaatterøy» krenget mens den lå til kai i Bekkjarvik. Foto: Privat

Her krenger fiskebåten ved kai

Mannskapet om bord vasket ned båten da den plutselig begynte å krenge.


  • Truls Fenre
Publisert

– Jeg hørte et smell, forteller en ansatt ved Spar-butikken like ved kaien i Bekkjarvik i Austevoll.

– Jeg så ut av vinduet og så at båten lå på siden. Folk hoppet på land fra båten.

«Slaatterøy» er en av fiskebåtene til reder Inge Halstensen. Plutselig begynte den å krenge da den lå til kai lørdag ettermiddag.

Hendelsen skjedde helt uten dramatikk, forteller rederen. Han så det hele fra land:

– Det var en vanntank som ikke var renset ut. Vannet samlet seg på den ene siden og da la båten seg inn mot kaien. Vi fikk sluppet ut vannet og rettet den opp igjen raskt.

Slik ser fiskebåten ut i full lengde. Foto: Fiskebåt

– Alle hadde hvilepuls

Mannskapet om bord, som besto av ti personer, jobbet med å vaske ned båten da den begynte å krenge mot styrbord side. Kaptein Asle Halstensen forteller at det ikke var vanskelig å få båten tilbake i balanse.

– Vi kom rett fra Atlanterhavet og hadde lagt til kai. Vi fikk lenset tanken og reist den opp igjen. Det tok ikke mer enn 20 minutter. Alle mann om bord hadde hvilepuls.

Både mannskapet og båten kom godt fra det, forteller Inge Halstensen. Han legger til at slike hendelser ikke er uvanlig.

Rekordfangst

«Slaatterøy» er en ringnotbåt med en lengde på 87 meter og en bredde på 16 meter, ifølge interesseorganisasjonen Fiskebåt.

Båten, som kommer fra Danmark, ble kjøpt av K. Halstensen AS i februar. I løpet en drøy måned har den allerede rukket å sette rekord.

– Den fisket kvoten for kolmule på to turer. Vanligvis tar det tre–fire turer, forteller Inge Halstensen.

Kvoten er på 6000 tonn, som betyr at den fisket 3000 tonn pr. tur. Effektiviteten fører med seg flere fordeler, sier han.

– Det sparer vi mye olje på. CO2-utslippene våre blir temmelig lave fordi det lastes såpass mye, og vi kan fiske kvoten på færre turer, forteller han.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail