Blom fiskeoppdrett ved Oen i Øygarden. Akrivfoto: Adrian Nyhammer Olsen

Blom vil ha fiskeoppdrett på land i Øygarden

Oppdrettsselskapet har planer om landanlegg for settefisk og matfisk i Øygarden.

Publisert

Blom Fiskeoppdrett har planer om et landbasert anlegg i Øygarden.

Det melder Vestnytt.

Oppdrettsselskapet vil bygge anlegget på Oksneset, som ligger nord for Naturgassparken i Øygarden.

Prosjektleder i Blom Fiskeoppdrett, Jakob Blom, sier til avisen at landanlegget vil krevet et areal på 40-50 mål, bare for selve anlegget.

Målet er at anlegge skal få en kapasitet på 20.000 tonn fisk.

Skal vokse seg større på land

Stadig flere norske aktører satser på oppdrett av laks på land, hvor fisken avles opp i kjempestore vanntanker, i stedet for i merder eller lukkede anlegg i sjøen.

Store miljøutfordringer, rømming og enorme summer i kampen mot lus har ført til at flere satser på å flytte all produksjon på land for å få bukt med problemene.

– Vi søker om konsesjon for både postsmolt og matfisk i landanlegget. En av fordelene med et anlegg som dette er at fisken kan vokse seg større på land før den går ut i merd i sjøen, sier Blom til avisen.

Selskapet er i gang med å andre reguleringsplanen for området, og Multiconsult og Øygarden kommune har sendt ut varsel om oppstart av arbeid på området.

Flere landanlegg i Øygarden

Også ved den gamle hvalstasjonen ved Blomvåg i Øygarden er det planer om oppdrettsanlegg på land.

Her har selskapet Salmo Terra fått tillatelse til en kapasitet på 8000 tonn på Eikeilen.

Første fase av utbyggingen er anslått til rundt 300 millioner kroner, og omfatter bygging av to haller på 3000 kvadratmeter.

– Vi tror landbasert oppdrett er en veldig god måte å ta fatt i en del utfordringer som oppdrettsnæringen har, som lakselus og andre miljøproblemer. Vi har tro på en kombinasjon av oppdrett på land og i sjøen, sa daglig leder, Harald Schreiner Fiksdal til Sysla i fjor.

Illustrasjon av anlegget i Øygarden. Illustrasjon: Salmo Terra

Skeptisk

Men lukkede anlegg på land løser ikke alle problemer for oppdrettsnæringen, mener fiskehelsebiolog og fagsjef Ingebjørg Sævareid i oppdrettsgruppen Salmon Group.

– Et lukket miljø er spesielt sårbart om det oppstår sykdom eller utfordringer med vannkvaliteten. Da er det ofte game over. Hele produksjonen kan ryke, sier Sævareid.

Hun påpeker også at fisken som ales opp på land vil smake annerledes og at kvalitetsbevisste kunder heller vil ha fisk som har levd i sjøen.

Giftig gass er også en av hovedutfordringene til landbasert oppdrett. I fjor døde rundt 300.000 laks i Atlantic Sapphires landanlegg i Hvide Sande i Danmark på grunn av hydrogensulfid i kombinasjon med oksygenmangel.

– Problemet er at når det først går galt, går det veldig galt, veldig fort, og mye av fisken dør, sier sjømatanalytiker i DNB Markets, Alexander Aukner.

Verden over etableres det landanlegg for oppdrett. Hva kan det bety for den norske oppdrettsnæringen? Hør episoden av «Det vi lever av»:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail