Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Sør-Trøndelag. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Salget av norsk laks til Italia ned 34 prosent

Norsk laks må finne andre markeder på grunn av koronaviruset. – Så langt har det ikke vært noe problem å finne alternative kjøpere, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges Sjømatråd.

Publisert

Så langt er eksporten til Kina som er hardest rammet av koronaviruset. Det sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges Sjømatråd.

– Tilbakegangen for fersk hel laks i Kina har vært stor så langt. Bare for februar er den ned 83 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier han.

Det er redusert konsum og kansellerte fly til Asia som fører til at eksporten reduseres kraftig, ifølge Aandahl.

Lavere volum, høyere verdi

Norge eksporterte 216.000 tonn sjømat for 9,3 milliarder kroner i februar.

Det er en reduksjon på 6 prosent i volum og en økning i verdi på 1,4 milliarder kroner, eller 17 prosent, sammenlignet med februar i fjor, viser ferske tall fra Norges Sjømatråd.

Oppdrettsgigant Mowi har permittert ansatte på fabrikken i Shanghai som følge av koronaviruset og lavere etterspørsel.

Mindre til Italia

Sjømatanalytikeren sier at man også begynner å se effekten av koronaviruset i det italienske markedet, som har vokst kraftig de siste årene.

– Forrige uke ble det eksportert 34 prosent mindre laks til Italia. Det har vært en veldig rask reaksjon etter at man fikk vite om de første tilfellene av viruset for halvannen uke siden, sier Aandahl.

15 millioner mennesker i Nord-Italia er satt i karantene i én måned for å stanse ytterligere spredning av koronaviruset.

Ifølge avisa Corriere della Sera blir all bevegelse inn og ut av Lombardia og 14 provinser i Nord-Italia, inkludert millionbyen Milano, strengt regulert.

De strenge restriksjonene har ført til at salg av laks til restauranter har stupt, mens salget til hjemmekonsum har økt.

– Dette har sammenheng med at folk blir bedt om å holde seg hjemme, det er færre turister og færre som går på restaurant. Samtidig må folk ha mat og derfor selges det mer laks i butikkene, sier Aandahl.

Må selge til andre markeder

Laks som vanligvis ville ha gått til Kina har blitt eksportert til andre markeder. Salg av fersk hel laks til har hatt en vekst på 22 prosent til USA og 73 prosent til Taiwan i februar.

– Laksen er robust mot sjokk i enkeltmarkeder fordi den har så høy etterspørsel og selges til 116 ulike land. Så langt har det ikke vært noe problem å finne alternative kjøpere av norsk laks som ellers ville gått til Asia, sier Aandahl.

– Hva har børsfallet mandag å si for eksporten av norsk laks?

– En svekket norsk krone gjør at man får bedre betalt i Norge. Samtidig er det vanlig i havbruk at man kjøper råstoff til fiskefor i utlandet som blir dyrere når kronen svekkes, sier Aandahl.

– Hvordan er utviklingen i andre europeiske land?

– Foreløpig har vi ikke sett en negativ utvikling til andre markeder enn Italia på grunn av viruset. Skulle dette spre seg ytterligere kan vi forvente at salget til restauranter vil gå ned flere steder, samtidig som hjemmekonsumet vil øke, sier Aandahl.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail