Klokken 18.40 torsdag ble det meldt om brann om bord i en batteriferge ved Halsnøy i Kvinnherad.

Brannen oppsto i fergen MF «Ytterøyningen», som går i rute mellom Sydnes, Fjelberg, Borgundøy og Utbjoa. Fergen ligger ved Sydnes kai på Halsnøy.

– Brannen har oppstått i et batterirom under dekk. Men vi vet ikke detaljer om størrelse på brannen og hvor mye skade som er gjort, sa operasjonsleder i politiet, Frode Kolltveit.

Gjennom natten holdt brannvesenet vakt ved kaien. I 07-tiden fredag morgen ble det imidlertid meldt om en kraftig eksplosjon fra fergen.

– Det er meldt om noe røyk fra båten. Smellet kommer trolig fra gass som stammer fra batteriet, sier operasjonsleder Steinar Hausvik ved Vest politidistrikt.

Som følge av eksplosjonen har brannmannskapene nå trukket seg unna og politiet har opprettet en sikkerhetssone på 300 meter.

110-sentralen melder at en brannbåt fra Bergen er på vei med kjemikaliedykkere og drone.

To personer til legevakten

Klokken 20.16 torsdag skrev politiet på Twitter at to personer er tatt med til legevakten for en sjekk, fordi «de har oppholdt seg litt i røyken».

Klokken 21.12 opplyste vaktkommandør i brannvesenet, Håkon Myking, at de hadde kontroll på brannen. Nå vil de undersøke om det er batteriene i fergen eller kabler som har begynt å brenne.

Ifølge rederiet var det 11–12 passasjerer om bord da brannen oppsto. Foto: Jonn Karl Sætre, Kvinnheringen

– Vi holder på med temperaturkontroll, og temperaturen på utsiden av rommet er målt til 40 grader. Det er ikke mulig å gå inn der, på grunn av gasser og slikt, sa han torsdag kveld.

Han forteller at temperaturen på et tidspunkt skal ha blitt målt til 60 grader utenfor rommet, men at dette tallet foreløpig er ubekreftet.

Hovedredningssentralen involvert

Politiet rekvirerte fartøy med slukkemuligheter, i tilfelle det skal bli behov for det. I politiets oppdatering klokken 20.16 opplyste de at flere fartøy ligger i beredskap.

Hovedredningssentralen bisto også med å koordinere ressurser. Blant annet ble hurtigbåten MS «Admiralen» sendt til stedet for å bistå med slukkearbeidet.

11–12 passasjerer

Politiet opplyste først at det var tre personer om bord, men ifølge Norled stemmer ikke det.

– Det var 11-12 passasjerer om bord, men de kom seg greit på land. Fergen var like ved kai og fortøyde som vanlig. Passasjerene kjørte og gikk på land, fortalte Inge Andre Utåker, regionssjef for fergedriften i Norled.

Han fortalte også at mannskapet ikke hadde sett flammer, men at det var mye røyk.

Nylig bygget om

MF «Ytterøyningen» er nylig bygget om til hybridferge, slik at den også kan gå på batteri.

– Det er en ca. ti år gammel båt som ble bygget om i sommer, sier Utåker.

Sambandet ble stengt for trafikk resten av kvelden.

Norled opplyser at sambandet starter opp med skyssbåt fredag morgen kl.07.15 fra Sydnes. Anløp av Utbjoa sløyfes frem til M/F Sveio blir satt inn i ruten litt utpå dagen.