Klimaendringer truer matsikkerheten

Brasil hugger regnskog i rekordtempo. Jair Bolsonaros politikk peker nese av konklusjonene i den nye FN-rapport om klimaendringer og landarealer. Les også om hvordan sol, vind og elbiler kan utkonkurrere oljen.

Publisert: Publisert:

Spesialrapporten fra FNs klimapanel om klimaendringer og landarealer dekkes bredt i toneangivende internasjonale medier. New York Times vinkler på at klimaendringer kan true matsikkerheten, mens BBC viser til at lavere kjøttforbruk kan motvirke klimaendringene. I The Guardian kan du lese om kaskader av risikofaktorer som følger av et varmere klima. World Resources Institute har samlet de viktigste poengene i rapporten i denne bloggen. Avskoging, særlig av regnskog, bruk av landarealer til kjøtt- og fôrproduksjon, tørke, skogbranner, matsvinn; listen over problemer er lang. Men muligheten for å finne løsninger er tilstede, dersom det kommer en «global intelligent response», konstateres det i The Economist dekning av rapporten. Vern av skog og bedre bruk av landarealer kan gi høyere CO2-opptak, samtidig som omlegging av produksjon og forbruk kan dempe presset. Mindre kjøttforbruk i vesten, overgang til et mer plantebasert kosthold, kombinert med riktigere utnyttelse av landbruksjord, er viktige nøkler. Omkring en fjerdedel av de menneskeskapte klimagassutslippene er knyttet til bruk av areal, ifølge rapporten.

Les hele saken med abonnement