Klimaendringer truer matsikkerheten
Brasil hugger regnskog i rekordtempo. Jair Bolsonaros politikk peker nese av konklusjonene i den nye FN-rapport om klimaendringer og landarealer. Les også om hvordan sol, vind og elbiler kan utkonkurrere oljen.
Spesialrapporten fra FNs klimapanel om klimaendringer og landarealer dekkes bredt i toneangivende internasjonale medier. New York Times vinkler på at klimaendringer kan true matsikkerheten, mens BBC viser til at lavere kjøttforbruk kan motvirke klimaendringene. I The Guardian kan du lese om kaskader av risikofaktorer som følger av et varmere klima. World Resources Institute har samlet de viktigste poengene i rapporten i denne bloggen. Avskoging, særlig av regnskog, bruk av landarealer til kjøtt- og fôrproduksjon, tørke, skogbranner, matsvinn; listen over problemer er lang. Men muligheten for å finne løsninger er tilstede, dersom det kommer en «global intelligent response», konstateres det i The Economist dekning av rapporten. Vern av skog og bedre bruk av landarealer kan gi høyere CO2-opptak, samtidig som omlegging av produksjon og forbruk kan dempe presset. Mindre kjøttforbruk i vesten, overgang til et mer plantebasert kosthold, kombinert med riktigere utnyttelse av landbruksjord, er viktige nøkler. Omkring en fjerdedel av de menneskeskapte klimagassutslippene er knyttet til bruk av areal, ifølge rapporten.