Vedtaket ble gjort under søndagens representantskapsmøte. Ifølge NRK stemte 37 mot og 24 for konsekvensutredning. Fylkeslagene i Nordland og Finnmark har begge sagt ja til konsekvensutredning.

– Vi er mange i Ap som lenge har ment at vi vet nok til å si nei til petroleumsvirksomhet i disse områdene, sier Ragni Løkholm Ramberg fra Tromsø til Nordlys. Hun er en av delegatene som stemte med flertallet.

Splitter

Spørsmålet om konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja splitter Arbeiderpartiet, som skal vurdere saken på nytt under landsmøtet til våren. Også i LO går debatten høyt.

Avtalen med Venstre og KrF hindrer dagens regjering i å gjennomføre en konsekvensutredning, slik SV og Sp satte bom for Aps ønsker om det samme under den rødgrønne regjeringen.

– Vendepunkt

– En stor dag, sier AUF-leder Mani Hussaini, som mener de to vedtakene utgjør et vendepunkt i den lange striden om oljevirksomhet i nord.

– AUF har gjort en kjempejobb, miljøbevegelsen har gjort en kjempejobb. Dette flytter tyngdepunktet i norsk politikk. Nå blir det mest sannsynlig flertall mot konsekvensutredning på Aps landsmøte til våren, sier Bellonas Frederic Hauge til NTB.