Foto: Lars Idar Waage

Tore Christiansen har etterfølgeren på plass

– 2017 blir et beintøft år, varsler Christiansen som overlater mer av ansvaret til sønnen.

I det tøffe markedet som råder, overlater Tore Christiansen mer og mer av det daglige ansvaret til sønnen, Boye, i rørgrossisten Scandinavian Fittings and Flanges, SFF.

Sandnesposten skriver dette torsdag. Allerede i juni sa Christiansen det samme til Sysla.

For Tore Christiansen er det godt å lose sønnen, Boye Christiansen, inn i ledelsen i bedriften.

-Jeg har fungert både som konsernsjef og daglig leder de siste årene. Nå overtar Boye daglig leder-biten, noe som gjør at jeg kan frigi tid til å jobbe med det jeg synes er gøy. Det vil si å finne nye markeder og nye geografiske områder, i samråd med Boye, selvsagt, sier Christiansen til Sandnesposten.

-Har vært planen

Boye Christiansen er utdannet i USA innen forretning og administrasjon og fra London innen energi, handel og finans.

-Det er mye å sette seg inn i, og jeg må bygge opp tillit til både kunder og ansatte. Mange har jobbet her i mange år. Jeg skal ikke fortelle dem hva rør er. Jeg kommer til å jobbe overordnet med særlig salg og administrasjon, sier Boye Christiansen (bildet) til Sandnesposten.

boye

Med utenlandsavdelingen teller SFF i dag mellom 120 og 130 ansatte. De siste årene er staben redusert med 20 ansatte.

-Det har vært planen en stund at Boye skal overta dersom han hadde lyst. Han har også valgt studieretning med tanke på en slik rolle i bedriften og kom om bord hos oss 1. september, sier Tore Christiansen til Aftenbladet.

Fakta

Tore Christiansen (53)

  • Eier rundt 46 prosent av Sandnes-bedriften Scandinavian Fittings & Flanges, grossist for rør og rørdeler til oljeindustrien.
  • Er også største aksjonær (litt over 40 prosent) i Stavanger Oilers som har dominert norsk ishockey de siste årene, etter at klubben flyttet inn i ny arena.
  • Har nylig kjøpt seg ytterligere opp i hockeyklubben etter at to eiere solgte seg ut.
Christiansen sier han fortsatt selv vil ha god hånd om bedriften og at han kommer til å gjøre mye av det samme som han har gjort før.

-Boye blir den som har mest hånda på rattet i den daglige driften, mens jeg nå får frigitt mer tid til å bygge nye ting. Fortsatt skal jeg bidra i salgsarbeidet, sier Christiansen.

Nedgang i tøft marked

SFF får for tiden brynt seg i et tøft marked i Norge. Mens konsernomsetningen (i Norge og utlandet) gikk ned fra vel 1,1 milliarder kroner i 2014 til vel 600 millioner i 2015, gikk den norske biten fra 942 til 402 millioner fra 2015 til 2014. Mens konsernresultatet før skatt gikk fra 90 millioner i 2014 til 21,5 millioner i 2015, var tallene enda mindre lystige for den norske avdelingen. Her gikk resultatet ned fra 67 millioner til 993.000 kroner.

-I 2015 tjente vi pengene våre i utlandet, og ikke i Norge. Likevel tror jeg at vi er litt mindre sårbare enn mange andre oljeservicebedrifter til å takle nedturen. Allerede for 20 år siden startet vi en prosess med internasjonalisering. Nå opererer vi i 10 land på fire kontinent og har flere bein å stå på. Det gir oss god fleksibilitet i hvor vi finner arbeid, sier Christiansen.

På kort sikt forventer han ingen umiddelbar endring i det norske markedet, men tror på oppgang i 2018.

-2017 blir et beintøft år og vel så vanskelig som 2016. Det positive er at det kommer flere kontrakter inn i markedet som vi kan kjempe om. Det kan derfor gi oss god fart inn i 2018, sier Christiansen.