Vel, kanskje ikke bare én ting. Men at tiden er moden for den nødvendige digitaliseringen av subsea-næringen, er lederen for programkomiteen for årets utgave av Underwater Technology Conference (UTC) helt tydelig på.

Tirsdag tar Nils Arne Sølvik, som til vanlig er administrerende direktør i OneSubsea, imot 700 undervanns-interesserte deltakere i Grieghallen, der konferansen går av stabelen.

– Ekstremt viktig

Som innenfor de fleste samfunnsområder, er digitalisering også det store samtaletemaet innenfor undervannsnæringen. Det er også synlig i UTC-programmet, som Sølvik har vært sjef for å utarbeide i to år.

– Denne debatten er ekstremt viktig. Det er ingen vei utenom, og vi blir stadig flere som predikerer at tiden er overmoden nå, sir han.

Fakta

Underwater Technology Conference

Arrangeres i Grieghallen 20.-22. juni

700 deltakere og 40 utstillere skal vise fram det siste innen undervannsteknologi.

Nils Arne Sølvik, president i OneSubsea, leder programkomitéen.

Blir arrangert for 23. gang.

Kilde: UTC.no

Teknologiutvikling er forsåvidt ikke nytt. Vi snakker tross alt om en næring som driver operasjoner på bunnen av havet. Men med et økt kostnadsfokus fra hele næringen, mener Sølvik at digitale hjelpemidler blir helt sentralt i fortsettelsen.

– Jeg tror ikke at digitaliseringen bare vil føre til at vi lettere kan gjøre de arbeidsoppgavene vi gjør i dag, men at det også vil tvinge frem nye forretningsmodeller, sier han.

Fra innkjøp til “performance”

I dagens marked er såkalte innkjøpskontrakter normen. Det innebærer at kunden kjøper utstyr direkte fra undervannsselskapet. Derfra og ut, er det opp til kunden og håndtere utstyret selv.

Sølvik er en av stadig flere som tror at såkalte performance-kontrakter vil bli stadig mer vanlig fremover.

– Det vil si at man istedenfor å selge konkret utstyr til en pris, kanskje selger oppe-timer for utstyret. Dette fører til at mer av ansvaret blir skjøvet over på oss som leverandører. Digitalisering kan være med å redusere risikoen for selskapene, sier han.

Dette vil for eksempel skje ved å gjennomføre grundige modelleringer på forhånd, for å teste en “digital versjon” av utstyret. Dette vil være langt enklere enn å bygge en fysisk prototype, og teste den ut i den virkelige verden.

Petrobras på programmet

Programmet inneholder flere titalls talere. Programsjefen blir utfordret til å velge ut ett høydepunkt.

– Programkomitéen er særlig fornøyd med bredden i år, så å velge én aktør er vanskelig. Men jeg er sikker på at mange i bransjen er svært spent på hva subsea-direktøren i Petrobras, Cristina Pinho, vil si om fremtiden i sitt foredrag, sier Sølvik til Sysla.

Den brasilianske oljegiganten bremset kraftig opp sin aktivitet i kjølvannet av flere omfattende korrupsjonsskandaler som har ridd landet de siste årene. Blant annet ble den tidligere utenlandssjefen i Petrobras ble i februar i fjor dømt til tolv års fengsel. At korrupsjonsskandalen var sammenfallende med det dramatiske oljeprisfallet, gjorde selvsagt ikke saken bedre for undervanns-næringen.

Brasil i gang igjen?

Sølvik håper og tror at Pinho vil lette på sløret vedrørende fremtiden for oljegiganten.

– Jeg har snakket med henne på forhånd, og fortalt at vi gjerne vil høre hva selskapet tror må til for at butikken skal gå i gang for fullt igjen, sier Sølvik.

– Fikk du noen hint på forhånd?

– Hehe, nei, dessverre, ler OneSubsea-lederen.

Sysla er en av flere sponsorpartnere av Underwater Technology Conference.