Lysekil-terminalen, nord for Gøteborg, er bygget i samarbeid mellom Skangass og den store kunden Preem, skriver selskapet i en pressemelding.

Skangass skal levere inntil 200.000 tonn LNG i året til Preem. Det gir en årlig kontraktsverdi på rundt 1 milliard norske kroner de neste 15 årene.

Fraktes med båt

Hit fraktes LNG med båt fra Risavika i Sola til terminalen i Lysekil. Gjennom rørledning fra terminalen leveres naturgass direkte inn til Preems anlegg. Terminalen brukes også til å levere flytende naturgass (LNG) til annen industri og det maritime markedet i området.

Tor Morten Osmundsen.

– Lysekil-terminalen og samarbeidet med Preem er et godt eksempel på hva Skangass forretningsidé: Hjelpe våre kunder til å møte deres mål om energieffektivisering og en mer miljøvennlig daglig drift, sier Tor Morten Osmundsen, administrerende direktør i Skangass, i pressemeldingen.

LNG-tanken i Lysekil har en kapasitet på 30.000 kubikkmeter og har kostet rundt 700 millioner kroner.

Også i Finland

I forrige uke begynte arbeidet med en ny LNG-terminal i Pori i Finland, den tredje Skangass-terminalen i Norden. Pori terminalen vil få en tilsvarende kapasitet på 30 000 kubikkmeter LNG. Skangass har dessuten en mindre terminal nær Fredrikstad.

Skangass har en langtidskontrakt for leveranse av LNG fra selskapet Risavika LNG Production som er heleid av Lyse. Skangass er eid av finske Gasum (51 %) og Lyse (49 %).