Onsdag falt oljeprisen til 53,08 dollar fatet. Det er det største prosentmessige prisfallet siden februar 2016, skriver Stavanger Aftenblad.

Torsdag morgen noterte oljeprisen seg for en liten oppgang igjen. Da lå den i overkant av 53,5 dollar fatet.

Ble enige om kutt

Årsaken til den plutselige nedgangen skyldes for mye olje i markedet og produksjonsøkning. Blant annet har den amerikanske produksjonen økt til 9,1 millioner fat i døgnet den siste uken. Det er den høyeste amerikanske produksjonen på rundt ett år.

Samtidig er det usikkert hvordan oljekartellet, Opec, vil forholde seg til eventuelle produksjonskutt framover. Prisen framover kan dermed ikke utelukke å komme under den psykologisk viktige 50 dollar fatet.

Organisasjonen av oljeproduserende land, Opec, ble i fjor enige om produksjonskutt på 1,8 millioner fat per dag for første halvdel av 2017.

Strukturelle endringer

Men på energikonferansen Ceraweek i Houston i USA tidligere denne uken, advarte også Saudi Arabias energiminister Khalid A. Al-Falih om at det mektige kongedømmet bare ville støtte Opec, det internasjonale oljekartellet, produksjonsrestriksjoner for en begrenset periode.

– Historien har vist oss at innblanding i strukturelle markedsendringer stort sett er ineffektive. Saudi-Arabia støtter derfor ikke Opec i å gripe inn for å hindre de negative konsekvensene av langsiktige strukturell ubalanse, påpekte han, ifølge CNBC.