Skifergassfeltet Eagle Ford er et av områdene hvor Statoil prøver å effektivisere driften med ny teknologi. Foto: Statoil/Ole Jørgen Bratland

Statoil saksøker forskerpar

Mannen ble valgt til å lede arbeidet med å utvikle ny teknologi til utvinning av skiferolje og skifergass. Nå har Statoil saksøkt forskeren og kona hans.

Det er Statoils datterselskap i USA – Statoil Gulf Services – som har saksøkt en forsker for teknologityveri, skriver Houston Chronicle. Det var Petro.no som først omtalte artikkelen.

Nytt teknologiselskap
I fjor startet Statoil Gulf Services opp et nytt selskap, Reveal Energy Services, for kommersialisere teknologi for skiferolje- og gass utviklet av egne forskere og ingeniører. Til å lede forskningsavdelingen i det nye selskapet, valgte Statoil en amerikansk forsker som har stått bak og patentert flere av nyvinningene, skriver Houston Chronicle.

Nå hevder imidlertid Statoil at forskeren har holdt et forskningsgjennombrudd skjult for selskapet, og i stedet latt sin kone ta patent på det. Så har forskeren startet opp sitt eget selskap for å gå videre med nyvinningen for å tjene penger på den.

Statoil hevder altså at ekteparet har stjålet forretningshemmeligheter og patentert teknologi som tilhører oljeselskapet.

Kona forsker også
Men, påpeker Houston Chronicle, en kompliserende faktor er at forskerens kone selv ikke er fremmed for forskning. Hun jobber nå som teknologirådgiver for patenter i et advokatfirma i Houston. Akkurat som sin mann, har hun en doktorgrad fra Massachusetts Institute of Technology – og dermed må Statoil kunne bevise at det ikke er hun som har utviklet teknologien.

– Det kan virke vanskelig å bevise. Saken ville vært en annen hvis hun for eksempel var en rørlegger, sier advokat Joe Ahmad, som har erfaring med tvister knyttet til forretningshemmeligheter, til avisen.

I rettspapirer hevder Statoil at forskeren har forsøkt å få en eierandel i Reveal med å bruke sin kones patentsøknad. Da Statoil nektet, skal forskeren ha sagt opp jobben som teknologisjef. Siden har han startet sitt eget selskap, og Statoil hevder også at han så har tatt kontakt med nåværende og potensielle kunder han kjente til fra tiden i Reveal.

Verken Statoil eller den saksøkte forskeren ønsker å kommentere saken til Houston Chronicle, skriver Aftenbladet.