– Situasjonen er forferdelig for dem som går arbeidsledige nå. Men tiltakene vi setter inn mot arbeidsledighet må ikke stå i veien for omstillingen av næringslivet, sier Svein Olav Simonsen, regiondirektør i NHO Rogaland til Stavanger Aftenblad.

Han har nettopp ønsket olje- og gass-bedrifter i Rogaland velkommen til et seminar om mulighetene som ligger i EUs jungel av støtteordninger på Universitetet i Stavanger (UiS).

Fakta

Horisont 2020

  • Verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med 80 milliarder euro fordelt på sju år.
  • Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med kolleger og konkurrenter i andre europeiske land.
  • Stavanger er sammen med Manchester og Eindhoven fyrtårn for EU-kommisjonens Smart Cities and Communities (SCC).
  • Prosjektet Triangulum, som skal utvikles smarte løsninger innen mobilitet, energi og IKT i Europa, er en del av Horisont 2020.

De beste får millioner

Bakteppet denne nyhetsmorgenen var at Sandnes er den byen i Norge med størst økning i utgifter til økonomisk sosialhjelp i fjor, med drøye 19 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). NRK hadde den saken.

12.000 er arbeidsledige i Rogaland. Men løsningen er ikke å vente på en ny oljeboom, tror Marianne Haavardsholm Aandahl i Forskningsrådet.

– Mange bedrifter i Rogaland bør se etter nye forretningsområder. Det vil være det riktigste for dem nå. Mulighetene er store for dem som lykkes, sier Aandahl.

Tema for seminaret er EU-programmet Horisont 2020, verdens største forsknings- og innovasjonsprogram.

Her er det EU-penger å hente

– Kan oljeindustrien lage en avanserte roboter som går på havbunnen, kan den vel også designe en selvgående enhet som kan brukes i Middelhavet for å oppdage menneskesmuglere eller mennesker i nød, sier Aandahl.

Hun snakker om en konkret utlysning fra EU knyttet til flyktningkrisen i Europa, en slags etterlysning for å finne løsningen på et konkret samfunnsproblem. EU betaler millioner av euro i støtte til dem som har løsningene og den nye teknologien.

Det finnes hundrevis av utlysninger å søke på og mange av dem er aktuelle for kriserammende rogalandsbedrifter, ifølge Forskningsrådet.

– Det tok meg seks måneder å gå gjennom porteføljen av EU-utlysninger og jeg fant nærmere 100 som kan være aktuelle for norske petroleumsaktører å søke på, forteller Aandahl.

Bedrifter som når fram med sine søknader i EU, har store muligheter til å lykkes, mener Forskningsrådet.