Skrapes om den ikke får kontrakt innen et halvt år

Songa-sjefen bekrefter at Songa Trym-skraping er aktuelt.

Kun én rigg er så lagt tatt ut av markedet i Norge for å skrapes; Transocean Winner.

Med stadig flere rigger i opplag, har presset på de eldste riggene økt i denne nedturen. En av riggene som de fleste har pekt på som kandidat til å bli skrapet er Songa Trym.

Må lande noe snart

Nå bekrefter Songa-sjef Bjørnar Iversen at det fort kan skje. Riggen ligger uten kontrakt og i opplag i Skipavika i Gulen.

– Vi må eventuelt skrape Trym hvis vi ikke får til noe i løpet av det neste halvåret.

Det sa han under Sysla Live i Bergen i går. Songa Trym er en av de eldste enhetene på norsk sokkel nå og skal også klasses tidlig 2018. Det er lite sannsynlig at vi skje i dagens marked. Dermed vil den trolig bli hugget.

– Vi vurderer det sterkt. Å putte 50-100 millioner dollar i en rigg som er bygget på 70-tallet… Hvis ikke vi får til noe, er det stor sannsynlighet for at Trym blir skrapet.

– Effektiv boremaskin

Dermed har Iversen endret sitt syn på markedsmulighetene for riggen, siden i sommer da vi spurte han om det samme.

– Vi har investert flere hundre millioner dollar i Songa Trym over en årrekke og riggen er en svært effektiv boremaskin, spesielt til leteboring og plugge-operasjoner. Vi har neste to år igjen til neste klasse så vi får se hvordan markedet utvikler seg det neste året. Riggen er svært konkurransedyktig og et kjempegodt verktøy de neste to årene for operatører som ønsker gjennomført konkurransedyktig letebrønner eller tyngre intervensjons-jobber. Utover det kan riggen eventuelt brukes som TSV (tender support vessel), sa han i juli.

Skjermbilde 2016-12-01 kl. 09.35.30

Iversen og Songa har også to andre eldre damer liggende i Skipavika i opplag. Songa Delta og Songa Dee.

Der kan de fort bli liggende en stund.

– Hvor lenge er det fornuftig å ha de tre riggene liggende i opplag?

– Vi har klart å ta ned kostnadsnivået betraktelig. De er i kaldt opplag, og vi kan ha dem liggende som opsjon lenge, hvis vi ser det er formålstjenlig og når vi ser markedet kommer tilbake. Men jeg er ikke superoptimistisk verken på 2017 eller 2018. Kanskje 2019 blir bedre, men det blir ingen boom. Det vil ta lang tid.

Songas konsernsjef fortalte også at han ikke ser noen bedring i riggmarkedet neste år, heller.

For hans eget selskaps dels, vil CAT D-riggene sørge for stødig inntjening i årene fremover.

– Jeg tror 2017 blir mye verre enn 2016. Songa er posisjonert som selskap til å stå gjennom denne syklusen. Vi har høy gjeldsbyrde, men lange kontrakter som tar den ned.