De siste to årene har oljeindustrien gått gjennom den verste krisen på mange år. Mange har pekt på gigantprosjektet Johan Sverdrup som halmstrået som gjør at det ikke ser helsvart ut.

Totalt har Statoil delt ut kontrakter for om lag 60 milliarder kroner på prosjektet, og i begynnelsen av juni ble det klart at det tradisjonsrike Stavanger-verftet Rosenberg WorleyParsons fikk en avtale verdt 600 millioner kroner for bygging av tre gangbroer og to fakkeltårn til Sverdup-plattformene.

Nå gir avtalen også ringvirkninger lokalt. Nylig fikk Scandinavian Fittings & Flanges (SFF) og Tore Christiansen oppdraget med å levere alt av rør knyttet til avtalen. Kontrakten har en verdi på mellom 70 og 80 millioner kroner.

– Det betyr mye for oss. Kontrakten sikrer oss en god reserve for neste år, som for vår del ser ut til å bli det tøffeste året. Arbeidsplassene til våre ansatte blir langt tryggere med denne avtalen, sier Christiansen, som i fjor måtte konstatere at omsetningen falt med 500 millioner kroner.

Første oppdragsgiver

For ham er det ekstra kjekt at Rosenberg er oppdragsgiver.

– Det var en god følelse å gå ut porten på Rosenberg. I det siste har vi vært nødt til å reise til Asia for i det hele tatt å få arbeid. Det er kjekkere å kjøre over bybrua til Buøy, sier Christiansen.

– Før sa man jo at «er det mye å gjøre på Rosenberg, er det mye å gjøre i Stavanger». Nå har de hatt en periode med mindre arbeid, men det er veldig fint at Rosenberg fortsatt kan skape ringvirkninger i regionen. Det blir litt som i gode, gamle dager.

Tore Christiansen har også personlig et nostalgisk forhold til Stavanger-verftet.

– Da jeg begynte som rørselger på 80-tallet, var min aller første kunde Rosenberg. Det er klart jeg har et spesielt forhold til den bedriften, sier SFF-gründeren.

Kuttene virker

Rosenberg-sjef Jan Narvestad er glad for at lokale aktører melder seg på i kampen om oppdragene.

– Da vi vant avtalen, pekte Statoil på at det var ekstra kjekt at en lokal bedrift vant anbudet. Det er likt for oss. Det er veldig gledelig at lokale aktører vinner fram i internasjonal konkurranse, sier Narvestad.

Han mener bedriftene nå begynner å få betalt for grepene som er tatt de siste årene.

– Det at vi og våre underleverandører klarer å sikre oss kontrakter i konkurranse med utenlandske bedrifter, er uten tvil et bevis på at arbeidet med kostnadskutt og effektivisering begynner å bære frukter, sier Narvestad.

– Svenneprøven blir nå å bevise at vi også leverer på gjennomføring, legger han til.

Jan Narvestad. FOTO: Kristian Jacobsen

Jan Narvestad. Foto: Kristian Jacobsen

Tjener mindre

Men det å vinne fram i internasjonal konkurranse har sin pris. Bedriftene sitter igjen med mindre penger enn tidligere ved slike avtaler.

– Marginene er mindre, både for Rosenberg og oss. Men med tett samarbeid tror jeg begge parter skal komme godt ut av dette, sier Tore Christiansen.

– Det er slik den nye virkeligheten er. Vi må lære oss å leve med mindre marginer – det tror jeg er noe av nøkkelen til suksess framover, sier han.

Jan Narvestad vet ikke nøyaktig hvor store kontrakter Rosenberg totalt vil dele ut i forbindelse med Sverdrup-jobben, men er klar på at det kommer flere nye avtaler.

– Ingenting er bedre enn om vi kan plassere dem lokalt. Det er viktig at vi opprettholder en lokal næringsklynge med nødvendig kompetanse. Det er også mye enklere å følge opp prosjekter når de gjennomføres i nærmiljøet, sier han.

Scandinavian Fittings & Flanges (konsern)

Tall i millioner kroner20152014
Driftsinntekter601,51152,0
Driftsresultat5,766,1
Resultat før skatt21,590,1