Det framgår av en granskningsrapport fra Statoil, skriver Stavanger Aftenblad.

Helt tilfeldig oppdaget en nordsjøarbeider 11. september i fjor at utskiftingen av pluggene på Sleipner A aldri ble fullført.

78 plugger korrodert

Etter en lekkasjetest i september 2016 varslet en Aker-ansatt at det rant fra en ventil. «Da mekaniker skulle forsøke å stramme smørepluggen oppdaget de at den var løs. Løsnet smørenippel viste seg å være kraftig korrodert», heter det i rapporten.

En sjekk av tilsvarende ventiler, totalt 286 stykker, ble igangsatt. Det ble gjort 78 funn av plugger som var korroderte eller av uegnet materiale.

Slik har Statoil dokumentert de ødelagte pluggene på Sleipner A-platformen. Foto: Statoil

Slik har Statoil dokumentert de ødelagte pluggene på Sleipner A-platformen. Foto: Statoil

– En våken arbeider oppdaget lekkasje, noe som medførte handling. Hadde ikke dette skjedd ville vi ha levd med stor sannsynlighet for en fremtidig gasslekkasje, sier Olav-Einar Kaspersen, tillitsvalgt i Industri Energi i Statoil.

Funn i 2010

Det viser seg at Statoil allerede i 2010 ble klar over problemet med rustskader på ventilene, men utskiftingen av disse ble ikke fullført.

– En kan stille seg spørsmål ved at det ser ut som videre sjekk av pluggene etter at dette ikke var gjennomført i 2010 ikke stod på programmet i 2016, sier Kaspersen.

Øystein Arvid Håland, direktør for sikkerhet og bærekraft på norsk sokkel i Statoil, påpeker at noe ble skiftet, men ikke alt:

– Vi ser at det var noe som ikke ble fanget opp i den gjennomgangen.

Granskninger fra Petroleumstilsynet viser at mange selskaper på norsk sokkel ligger etter med vedlikehold og at de mangler gode rutiner for å prioritere hva som skal vedlikeholdes først.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.