Point Resources blar opp åtte milliarder for Exxon-felt

Lille Point Resources tidobler oljeproduksjonen ved å kjøpe feltene oljegiganten Exxon opererer på norsk sokkel til nærmere åtte milliarder kroner.

Ryktene har svirret en god stund, men onsdag ble det endelig klart:

Oljemyggen Point Resources, eid av Hitecvision, har sikret seg de fleste av ExxonMobils egenopererte oljefelt på norsk sokkel.

Fakta

Point Resources

  • Etablert i januar 2016, da Hitecvision slo sammen datterselskapene Pure E&P (tidligere Rocksource), Spike Exploration og Core Energy
  • Kontorer i Stavanger og Oslo

Det var DN som først meldte om oppkjøpet. Ifølge avisen skal prisen ligge rundt åtte milliarder kroner, noe som gjøre oppkjøpet til et av de største på norsk sokkel noensinne.

– Vi er fornøyd. Dette betyr at vi omformes til et mellomstort norsk oljeselskap med en solid produksjonsbase, sier toppsjef Jan Harald Solstad i Point Resources til Sysla.

Med oppkjøpet tidobles Point Resources’ produksjon til drøyt 60.000 fat per dag og selskapet blir operatør for første gang.

– Det blir en stor overgang. Vi blir et helt nytt selskap etter dette. Men med folkene vi overtar, tror jeg dette blir veldig bra, sier Solstad

Blir i Stavanger

Gjennom oppkjøpet overtar Point Resources nemlig hele Exxon-organisasjonen som jobber med egenopererte felt – totalt om lag 300 personer.

– Ingen trenger å flytte. Vi har også kjøpt selskapets kontorbygg i Stavanger, og de ansatte blir værende der. De som allerede jobber i Point Resources i Stavanger, flytter også inn i bygget, forteller Solstad.

Han regner med at oppkjøpet formelt vil gjennomføres i løpet av høsten. Før den tid må blant annet alle godkjenninger fra norske myndigheter på plass.

Borer minst 10 brønner

Ifølge Solstad har selskapet stor tro på feltene det nå blir operatør for.

– Vi ser en stor oppside med disse feltene. Vi kommer til å jobbe med tiltak som kan forlenge deres levetid, sier han.

Det innebærer blant annet boring av nye brønner på feltene.

– De neste årene skal vi bore minst ti nye brønner, lover han.

– I tillegg fortsetter vi å bygge ut vår eksisterende portefølje, sier Solstad.

Point Resources har allerede eierandeler i flere prosjekter på norsk sokkel, blant annet Bauge-prosjektet og det svært lovende Pil og Bue-funnet, der selskapet eier 45 prosent.

– Gir bredde

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener oppkjøpet er positivt for norsk sokkel.

– Jeg mener det det er et godt tegn at det skjer transaksjoner som dette. Det kan bety at markedet er i ferd med å stabilisere seg, sier Knudsen.

Han mener også det er spennende at kjøperen er Point Resources og Hitecvision.

– Det er en liten og ny aktør, som likevel kjenner oljenæringen godt fra ulike ledd i næringskjeden. Dette gir bredde til norsk sokkel, sier Knudsen, som tror det vil bli flere oppkjøp i oljebransjen i tiden framover.

Kan bli sjefsbytte

Solstad utelukker heller ikke at selskapet vil gjøre flere oppkjøp framover.

– Porteføljen vi allerede sitter på, sørger for at vi vil vokse kraftig organisk de neste årene. Men i tillegg kan det bli aktuelt med nye oppkjøp hvis det dukker opp gode muligheter, sier Solstad.

Jan Harald Solstad, som er partner i Hitecvision, overtok jobben som toppsjef i selskapet etter Roar Tessem like før jul. Det er imidlertid ikke sikkert han fortsetter i den rollen når Exxon-oppkjøpet fullføres.

– Det er ennå ikke bestemt hva som skjer. Det blir en vurdering framover, sier Solstad

Exxon hadde i 2015 en samlet produksjon – som partner og operatør – på 233.000 fat per dag på norsk sokkel. Det tilsvarer rundt seks prosent av all produksjon av olje og gass i Norge, skriver selskapet på hjemmesiden sin – og nesten seks prosent av oljegigantens produksjon på verdensbasis.

I Norge er Exxon Mobil operatør for feltene Balder, Jotun, Ringhorne og Sigyn.

Sigyn-feltet følger ikke med i oppkjøpet. Det gjør heller ikke ExxonMobils raffinering og nedstrømsvirksomhet.