Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass, her i midten, får kritikk for påstander om lønnen til oljeservicearbeiderne. Foto: Jon Ingemundsen

Oljearbeider ut mot lønnspåstander

Trond Løvik var lei av påstandene til arbeidsgiverne om lønnsnivået til arbeidsgruppen hans og la ut et brev på Facebook. Så tok det av.

Onsdag gikk fagforbundet Industri Energi til streik innen oljeservice. Motparten, oljeselskapenes representant Norsk olje og gass, ga uttrykk for at det «nesten ikke var til å tro» i en tid da rundt 40.000 har mistet jobben i oljebransjen, at streiken var fullstendig usolidarisk og at Industri Energis krav overgår alle ansvarlige rammer.

– De korte turene verst

«Turene mine varer alt fra 2 dager til 3 uker. Ved første øyekast virker nok de lange turene verst, men faktum er at det er de korte som er de verste. I og med at avspaseringen er på 1/3 av tiden man har vært ute betyr det i mange tilfeller at man er ferdig avspasert før man kommer inn døra hjemme. Det betyr igjen at barna mine tror at jeg kommer til å være hjemme en stund mens jeg bare går å venter på ny telefon, for jeg vet jo at det bare er et spørsmål om tid før jeg skal ut på nok en tur. Hvordan kona holder ut med denne livsstilen må gudene vite.»

– Stemmer ikke

Videre i brevet påpeker Løvik at det er forskjeller på sokkelen. Han mener at Schjøtt-Pedersen og Norsk olje og gass ikke snakker sant.

Trond Løvik. Foto: Privat

«Det er derfor det nå er streik. Fordi vi synes ikke det er for mye forlangt at når vi sitter der ute i kaffesjappa, alle sammen med oransje kjeledresser med forskjellig logo på ryggen, at vi har like betingelser. Når vi igjen har snudd døgnet. Når vi igjen kjenner det svir i øynene av trøtthet, synes vi faktisk det bare er rett og rimelig at vi har de samme ulempetilleggene. Der ute er vi kolleger, selv om vi er ansatt i forskjellige selskap. Samholdet er sterkt selv om vi opplever at Norsk olje og gass (NOG) støtt og stadig rakker ned på oss som faktisk utfører arbeidet på sokkelen. (…)Vi forventer, og fortjener, respekt for den jobben vi gjør, for våre kolleger som nå har mistet levebrødet sitt, for den innsatsen vi legger ned på norsk sokkel og ikke minst for det vi ofrer av familietid.»

Til Stavanger Aftenblad forteller Løvik at han har fått mye støtte fra kolleger.

– Jeg la det først ut på en facebookgruppe og sendte det til Norsk olje og gass. Så har det gått av seg selv.

Klar for streik

Selv er han foreløpig ikke tatt ut i streik. Blir han det, er han klar.

– Ja, det er jeg. Det er en vanskelig tid, og ingen ønsker egentlig en streik. Samtidig føler vi at vi må gjøre det, sier Løvik til Stavanger Aftenblad.

Norsk olje og gass ønsker ikke å kommentere brevet fra Løvik, ut over det de allerede har sagt om steiken på sine hjemmesider.