I all stillhet har USA gjennomført en betydelig militær styrkeoppbygging i Persiabukta som skal hindre Iran i å forsøke å stenge det smale, men strategiske Hormuz-stredet.

Samtidig hevder Iran at landet har gjennomført vellykkede utskytninger av mellomdistanseraketter som kan nå Israel.

Den amerikanske styrkeøkningen har skjedd både til sjøs og i luften med nye marinefartøyer og jagerbombefly, skrev The New York Times tirsdag.

– Ikke tenk på det

Målet er å holde Hormuz-stredet åpent for oljetankere fra Saudi-Arbia og andre vennligsinnede stater selv om Iran skulle forsøke å stenge stredet hvis den diplomatiske striden om Irans atomprogram skjærer seg fullstendig.

Særlig har amerikanerne i tankene at Irans revolusjonsgarde kan svare på sanksjonene med å angripe den amerikanske marinen eller tankskip med olje fra andre land.

– Meldingen til Iran er: «ikke tenk på det engang», sier en ledende representant for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon til avisen.

– Ikke tenk på å stenge stredet. Vi vil rydde bort minene. Ikke tenk på å sende de raske båtene deres for å plage fartøyer eller handelsskip. Vi kommer til å legge dem på bunnen av bukta.

Doblet

USA har doblet antall minesveipere i området til åtte og siden i vår flyttet et antall jagerfly av typen F-22 og F-15C til to baser i regionen, ifølge The New York Times. Disse kommer i tillegg til flyene som var der fra før.

Et ombygget amfibiefartøy er også flyttet dit og kan tjene mange formål. Men avisen antyder at skipet kan bli brukt som senter for spesialstyrker i en militær konflikt.

Amerikanske hangarskip-grupper patruljerer også jevnlig i området.

Irans myndigheter sa mandag at man vil foreslå en lov om å forstyrre trafikken i Hormuz-stredet. Dermed vil landet være tvunget til å reagere om iranske skip og iranske havner utsettes for blokade.

Kan nå Israel

Iran sa tirsdag at landets militære har testet mellomdistanseraketter som kan nå Israel.

Rakettøvelsen kalt «Den store profeten 7» ble gjennomført søndag etter at EU hadde vedtatt full embargo av Iran. Blant rakettene som ble testet, var Shahab 3, som skal ha en rekkevidde på 1.300 kilometer. Den kan dermed nå Israel. Også rakettene Shahab 1 og 2 med kortere rekkevidde ble prøveskutt.

– Hovedformålet med denne øvelsen er å vise den iranske nasjonens politiske vilje til å forsvare sentrale verdier og nasjonale interesser, sier Hossein Salami, Revolusjonsgardens nestkommanderende, til den offisielle engelskspråklige TV-kanalen Press TV.

Han hevdet også at testene var et svar på at Irans fiender sier de har militære muligheter «på bordet», rapporterte nyhetsbyrået Fars.

Ifølge Fars var flere titalls raketter blitt skutt mot simulerte mål.

EUs utvidede embargo har som mål å tvinge Iran til å stroppe anrikingen av uran som vestlige land mener har til hensikt å skaffe Iran atomvåpen.