Centrica og medeierne i Oda­feltet (tidligere Butch) i Nordsjøen har planer om å levere utbyggingsplan (PUD) innen utgangen av året.

Samtidig kompliserer det prosessen at ett av selskapene, Tullow Oil, har kastet kortene og ønsker å forlate Norge.

– Vi har gjort det klart at vi ønsker en rask exit fra norsk sokkel. Vår andel i Oda er derfor til salgs, sier pressekontakt George Cazenove i Tullow Oil.

­

Fakta

Oda

  • Tidligere kalt Butch.
  • Påvist i 2011.
  • Ligger i den norske delen av Nordsjøen, ca. 13 kilometer øst for Ula­feltet.
  • Utvinnbare ressurser er beregnet til mellom 27 og 51 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav 95 prosent er olje.
  • Produksjonsstart er planlagt til 2019, med en topproduksjon på 35.000 fat oljeekvivalenter per dag.
  • Eiere er Centrica, Suncor Energy, Faroe Petroleum og Tullow Oil.

– Er dere klare til å dekke deres andel av investeringene dersom dere ikke får solgt?
– Vi forventer å være ute av norsk sokkel før utbyggingsplanen for Oda skal leveres til myndighetene.

Tullow Oil kom til Norge da selskapet kjøpte letesuksessen Spring Energy for rundt 2,1 milliarder kroner. Tross satsingen har det britiske selskapet aldri kommet skikkelig i gang med sin virksomhet i Norge.

Solgte Wisting til Statoil
I forrige uke kjøpte Statoil Tullows andel i Norges nordligste oljefunn, Wisting. Om selskapet finner en kjøper til Oda-feltet, gjenstår å se.

Operatør Centrica ønsker ikke å kommentere hva som er plan B, altså hva som skjer dersom Tullow ikke får solgt sin andel. Men etter det Sysla Offshore kjenner til, skal de øvrige eierne være beredt til å fordele eierposten seg imellom slik at prosjektet ikke blir forsinket.

Har spart en milliard kroner
En eventuell kjøper kan i det minste glede seg over at prisen for utbyggingen er redusert med en drøy milliard kroner.

­- Opprinnelig investeringsanslag for Oda­-utbyggingen var mellom seks og sju milliarder kroner. Vi har imidlertid arbeidet målrettet for å redusere kostnadene, hovedsaklig gjennom konseptoptimalisering, smartere måter å jobbe på og mer effektive boreoperasjoner. I tillegg kommer effekten av generelt bedre markedsbetingelser. Vi antar dermed at vi skal klare å redusere de totale kostnadene med 15–20 prosent. Det betyr at Oda seiler opp som et av de mest robuste prosjektene på norsk sokkel, sier informasjonssjef Tom Gederø i Centrica Norge.

Oda skal bygges ut som en undervannstilkobling til Ula-plattformen. Deler av infrastrukturen fra Oselvar skal også gjenbrukes.