Thorild Widvey med Statoils daværende konsernsjef Helge Lund i bakgrunnen. Arkivfoto: Anders Minge

Styretopper dømt til å betale erstatning etter olje-konkurs

Norfield Shipping har vunnet frem i sitt søksmål mot tidligere kulturminister Thorhild Widvey og fire andre som satt i ledelse og styre i oljeselskapet RXT.

Det skriver DN. De fem er dømt til å betale over 25 millioner kroner i erstatning.

Austevoll-reder Tor Østervold i Norfield Shipping AS saksøkte fire tidligere styremedlemmer og daglig leder i det børsnoterte selskapet Reservoir Exploration Technology ASA (RXT), som gikk konkurs sommeren 2013.

Norfield Shipping var blant seismikkselskapets tre største kreditorer, og ble påført store tap som følge av konkursen, skriver NRK.

Selskapet mener de tidligere styremedlemene og daglig leder i RXT forsømte ansvaret sitt, skriver DN.

25,7 millioner

Nå har Norfield fått medhold i en avgjørelse fra Bergen tingrett.

De tidligere styremedlemmene og daglig leder må totalt betale 25,7 millioner kroner i erstatning. De må også dele på saksomkostninger for motparten på 1,5 millioner kroner.

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey er blant dem som er dømt til å betale en erstatning. Hun må betale 2,5 millioner, ifølge dommen.

– Jeg kan bekrefte at det har kommet et krav. Kravet bestrides. Utover det har jeg ingen kommentar da saken skal gå i retten, har tidligere kulturminister Thorhild Widvey tidligere uttalt.

Vil bli anket

Det lille seismikkselskapet RXT ble notert på Oslo Børs i 2006 og jobbet på oppdrag for en rekke internasjonale og anerkjente oljeselskaper over hele verden. Men etter flere år med økonomiske vanskeligheter, havarerte RXT for drøyt to år siden.

I hele perioden fra børsnotering til konkurs satt den nåværende kulturministeren i selskapets styre. Av de fem saksøkte, hadde Widvey lengst fartstid i RXT.

Advokat Geir Mikalsen representerer alle de domfelte.

– Vi mener dommen er feil. Den vil derfor bli anket til lagmannsretten, sier Mikalsen til DN.