I én time strømmet gassen ut fra Snorre A-plattformen i Nordsjøen natt til tirsdag. Petroleumstilsynet vurderer det som en stor lekkasje og har kalt Statoil inn på teppet.

Det var klokka 3.38 natt til tirsdag at alarmen gikk om gasslekkasje på Snorre A. Lekkasjen oppsto i en manifold, en type kobling, i forbindelse med stenging av en ventil.

– Mannskapet som ikke inngikk i beredskapen ble rutinemessig mønstret i livbåter, klare til å slippes ned i havet. Beredskapstiltak ble igangsatt og myndighetene orientert, sier Ola Anders Skauby, Statoils talsperson for undersøkelse og produksjon på norsk sokkel, til NTB.

Etter omkring en time var gassen stengt av.

– Vi jobber med å få kartlagt hvor store mengder gass som lekket ut, sier Skauby.

Produksjonen på plattformen er stengt inntil videre, og Skauby kan ikke anslå når den blir gjenopptatt. Statoil har igangsatt en intern gransking av hendelsen.

Alvorlig

Petroleumstilsynet (Ptil) mottok melding kvart over fire natt til tirsdag og mønstret umiddelbart sitt beredskapssenter. På Snorre A var situasjonen imidlertid normalisert i 6-tiden.

– Vi antar at dette var en stor lekkasje, og ser meget alvorlig på situasjonen. Vi har bedt Statoil om et møte angående hendelsen. Vi vil trolig få dette møtet til i løpet av uka, sier pressetalskvinne Inger Anda i Ptil.

Ifølge Statoil kom ingen til skade i forbindelse med lekkasjen. Det er heller ikke meldt om materialskader.

Avventer

Verken Statoil eller Ptil ønsker å spekulere på hva som kan ha vært årsaken til lekkasjen.

– Vi avventer i første omgang møtet med Statoil, der vi håper å få mer informasjon om bakgrunnen for hendelsen og mulig årsak. Dernest vil vi gå nøye gjennom resultatet av Statoils egen gransking, sier Anda.

Fra 2002 var det en gradvis nedgang i antall gasslekkasjer på norsk sokkel, men de siste to årene har ikke nedgangen fortsatt. Det er ikke Oljeindustriens Landsforening (OLF) fornøyd med.

– Vi vil jobbe videre med å få færre gasslekkasjer, målet er å ikke ha noen lekkasjer. Før det blir vi nok ikke fornøyd, sier informasjonssjef Kjetil Hjertvik i OLF.