Statoil investerte i skifergassområder i USA da det var dyrt og prisene høye. Dette har selskapet måttet tåle mye kritikk for de siste årene.

– Vi har gjort oppkjøp og investeringer ved høye oljepriser, og etter at oljeprisen falt, har det blitt betydelige nedskrivninger. Men de transaksjonene ble dengang vurdert til å være veldig gode, og vi sitter i dag på svært gode eierandeler og godt areal. Det er det vi ønsker å utvikle i framtiden, sier Reitan til Aftenbladet.

Vil vokse

Statoil har 4 milliarder fat i ressurser på land i USA og har produsert 11 prosent av dette, sier Reitan.

– Det er et stort potensial her, og det er et område vi skal være lenge i. Vi skal tjene mye penger, og vi skal bidra tilbake til resten av selskapet.

– Førsteprioriteten er å endre hele virksomheten vår til å tjene penger på lave priser, og vi er godt i gang med den prosessen å nå det målet vi satte oss i fjor. Og når vi gjør det, da kan vi vokse med kvalitet og lønnsomhet, sier Reitan.

Fra 90 til 50

I 2015 måtte oljeprisen være så høy som 90 dollar per fat for at det skulle være lønnsomt å holde i gang produksjonen på land i USA.

Ifølge Reitan var dette redusert til 66 dollar per fat i 2016, og målet er at det skal være lønnsomt å produsere på land med en oljepris på 50 dollar per fat i 2018.

Les hele saken på aftenbladet.no (abo.)