Statoil presenterte torsdag sine utbyggingsplaner for norsk sokkel de neste årene, og spesielt én del av leverandørindustrien hadde grunn til å gni seg i hendene.

Les også: Statoil skal bygge for 280 milliarder kroner

Subsea for både nye og eldre felt
Statoil satser nemlig tungt på undervannsutbygginger, både i videreutviklingen av eldre felt og for nye prosjekter.

  • Trestakk skal bygges ut med fem havbunnsbrønner som knyttes til produksjonsskipet Åsgard A. Utbyggingsplan leveres innen utgangen av året.
  • Johan Castberg bygges ut med et flytende produksjonsskip kombinert med havbunnsrammer. Klargjøres også for å ta imot andre funn i området.
  • Snorre skal videreutvikles ved hjelp av en større undervannsutbygging med seks havbunnsrammer.
  • Njord-plattformen forsterkes for å kunne ta imot andre funn i området. Snilehorn er allerede besluttet, Pil er nevnt som et alternativ. Begge disse blir i så fall subseautbygginger.
  • Troll videreutvikles ved at havbunnsrammer knyttes til enten eksisterende plattform eller en ny flyter.
  • Neste byggetrinn for Snøhvit er utbyggingen av Askeladd-feltet. Undervannsløsning tilknyttet eksisterende infrastruktur.
  • Også i Johan Sverdrup fase to kan subsea bli det foretrukne utbyggingsalternativet, men her er fortsatt ubemannede brønnhodeplattformer et reelt alternativ.

– Vi er gode på subsea og norske leverandører er gode på subsea. Samtidig er det viktig for oss å velge standardløsninger som gjør oss i stand til å holde kostnadene nede, sier konserndirektør Margareth Øvrum i Statoil til Offshore.no.

Blytungt 2017
Denne prosjektlisten er gode nyheter for en del av norsk leverandørindustri som, ifølge analyser fra Rystad Energy, vil få et blytungt 2017. De nevnte prosjektene vil neppe vise igjen i ordreboken før tidligst i 2018.

– 2017 blir verre enn 2016 for subsea-selskapene. Det er ingenting som tyder på at subsea vil få noe oppsving alt til neste år, sa Jon Fredrik Müller, prosjektleder i Rystad Energy, nylig til Offshore.no.