Songa-sjefen : – Våre folk på riggen gjorde akkurat som de skulle

Songa-sjef Bjørnar Iversen oppsummerer 2016 med at ting er i ferd med å lysne. Men han ser svært alvorlig på at en av boreriggene mistet kontrollen på en gassbrønn i 11 dager.

50 meter over boredekket
Lørdag 15. oktober mistet riggen Songa Endurance kontrollen over en brønn på Troll-feltet. 20 av 107 personer om bord på riggen ble flyttet. I Petroleumstilsynets rapport etter hendelsen beskrives det hvordan Songa-riggen mistet kontrollen over brønnen, og at mengder av væske og gass ukontrollert strømmet opp gjennom boredekket. Utstyr på mange tonn ble kastet rundt, og væskesøylen nådde 50 meter over dekket,

Først 11 dager senere, 26. oktober, var brønnen stabil. I rapporten skriver Petroleumstilsynet at selv om ingen personer ble fysisk skadet under hendelsen, kunne den ved ubetydelige endrede omstendigheter ført til en «storulykke med tap av flere liv, større materielle skader og utslipp til ytre miljø».

Operatøren på feltet, Statoil, har selv kalt gasslekkasjen den mest alvorlige hendelsen siden den svært alvorlige lekkasjen på Gullfaks-feltet i 2010.

Les hele saken hos Stavanger Aftenblad (abo)