Og de fleste er små og norske.

Storfunn i Nordsjøen og Barentshavet har langt på vei revitalisert norsk sokkel de siste to årene. Og nå vil flere være med på oppturen.

Internasjonale giganter som Lukoil og Rosneft er på vei inn, men det er de nye norske myggene som dominerer.

De nye norske
Totalt er åtte nye norske selskaper prekvalifisert eller har søkt om å bli prekvalifisert som lisenseier på norsk sokkel de siste to årene.

De fem norske selskapene som har fått adgang til sokkelen siden 2010 er Agora Oil & Gas (2010), Fortis Petroleum (2011), Core Energy (2011), Explora Petroleum (2012) og Petrolia Norway (2012). I tillegg har Emergy Exploration, Spike Exploration og Inov8 Energy søknader liggende inne hos Oljedirektoratet.

– De siste årene har det vært en blanding av store og mellomstore internasjonale selskaper og små norske som er kommet til. Det er naturens lov som gjelder. Noen får det til og overlever eller blir kjøpt opp, andre kommer til kort, sier sjefingeniør Ståle Thorsen i Oljedirektoratet til Offshore.no.

Letefradraget, som ble gjort tilgjengelig for selskaper uten inntekter i 2005, har ført til en betydelig oppblomstring av nye oljeselskaper. Siden toppårene 2006 og 2007, da henholdsvis 17 og 13 nye selskaper ble godkjent som lisenseier eller operatør på norsk sokkel, har antallet flatet ut. Nå peker pilene oppover igjen, med delelinjeavtalen og de nye storfunnene i Nordsjøen og Barentshavet, Skrugard/Havis og Johan Sverdrup, som åpenbare grunner til at interessen øker.

Ikke rene finansiell aktører

Men Oljedirektoratet gir ikke grønt lys til alle som vil være med på festen.

– Vårt krav er at selskapene skal bidra til verdiskapning. Vi ønsker ikke rene finansielle aktører som lisenseiere på norsk sokkel. De må med andre ord ha kompetanse og kapasitet, spesielt på undergrunn. Samtidig har Petroleumstilsynet sine minimumskrav til HMS som må være oppfylt, sier Thorsen.

Russisk og japansk
OD har også gitt grønt lys til Lukoil og Tullow Oil, samt mottatt søknader om prekvalifisering fra russiske Rosneft, japanske Moeco og Isle of Man-baserte Lime Petroleum. KazMunayGas ligger formelt inne som søker, men Oljedirektoratet har ikke hørt fra selskapet på flere år. 

For de to førstnevnte dreier det seg hovedsakelig om å få tilgang på vårt geologiske datamateriale.

– Vi er på jakt etter interessante lisenser over hele verden, og denne søknaden er en del den nødvendige prosedyren for å få tilgang til data knyttet til norske lisenser, sier kommunikasjonssjef George Cazenove i Tullow Oil til Offshore.no.

Også Lukoil understreker tilgangen som nøkkelen til eventuelt videre engasjement på norsk sokkel.

– Pre-kvalifiseringen er et viktig steg, men likevel det første steget. Per i dag vet vi ikke hvor veien går videre. Denne avgjørelsen vil vi ta etter å ha fått tilgang på geologisk informasjon fra norske myndigheter, sier Vladimir Semakov, fra Lukoils kommunikasjonsavdeling.