Fysikkundervisning for petroleumsstudenter på UiS. Illustrasjonsbilde: Jarle Aasland

Rekordmange nye student-medlemmer i Industri Energi

– Folk søker sammen i nedgangstider, mener utvalgsleder.

Det sier Jan Godfrey, avtroppende leder av studentutvalget til fagforbundet Industri Energi, et LO-forbund for ansatte innen olje, gass og landbasert industri.

– Vi har faktisk sett en motsatt effekt. Denne semesterstarten har vi fått 500 nye studentmedlemmer, og er nå oppe i 2500. Så mange nye medlemmer har vi aldri opplevd ved noen semesterstart tidligere, sier Jan Godfrey til Sysla.

Det er nedgangstider i olje- og oljeservicenæringene. Vi leser om lavere søkertall til petroleumsrelaterte studier, og man skulle kanskje tro at dette rammet studentutvalget til et fagforbund som har et tyngdepunkt mot oljerelatert industri, offshore og på land?

– Søker trygghet
Han mener nedgangstider er mye av grunnen til at flere studenter velger å organisere seg.

– Det er i slike tider at mennesker søker sammen for å finne trygghet. Da oljeboomen var på sitt sterkeste var det vanskeligere for oss å nå fram. Det siste årene har det vært en rekke nyheter om usikre tider og nedbemanninger i bedriftene. Vi merker at studentene har blitt mer bevisste på rettigheter og hvilke fordeler det gir å være organisert, sier han.

Fagforbundet organiserer i stor grad ingeniører innen petroleumsteknologi, men også innen mer tradisjonell, landbasert produksjonsindustri som for eksempel aluminium, sement og gjødsel.

Håper å treffe ny opptur
Jan Godfrey sier at han møter flere petroleumsstudenter som nå går mot strømmen, og håper det skal gi dem klaff på arbeidsmarkedet.

– Ikke alle lar seg skremme av dårlige tider i oljebransjen. Flere sier til meg at de håper å treffe oppgangstider igjen når de er ferdige med studiene, sier Godfrey.

30. september drar fagforbundet i gang årets studentkonferanse i Stavanger. Der blir det diskusjoner om studentpolitikk, næringspolitikk, arbeidsmuligheter for dagens studenter og hvordan fremtidens arbeidsliv vil kunne se ut. På slutten av konferansen skal også Jan Godfreys etterfølger velges.

Hos fagforbundet SAFE som også organiserer ansatte i energisektoren får Sysla opplyst at antall studentmedlemmer er relativt få, og at det ikke har blitt registrert noen merkbar endring i medlemstallet det siste året, verken den ene eller andre veien.