Foto: Rune Sævig

Oljeeventyret skal bli Norges dyreste TV-serie

Petter Næss skal egentlig bruke tiden i Bergen til å sette opp teater. Men på hotellet jobber han også med en ny NRK-serie om det norske oljeeventyret.

Næss er en av landets mest erfarne film- og teaterregissører, og skal regissere «Danny og den store fasanjakten» som  skal settes opp på Den Nationale Scene denne våren. Parallelt jobber han med planene for NRK-serien «Lykkeland», skriver Bergens Tidende.

Serie om oljeeventyret
TV-serien «Lykkeland» er en ambisiøs dramaserie om starten på det norske oljeeventyret. Innspillinger starter 22. mai. Næss er ansvarlig (konseptuell) regissør, mens Mette Bølstad, kjent for «Nobel» og «Kampen om tungtvannet», skriver manus.

Budsjettet er på hele 96 millioner kroner, som er langt mer enn det suksesser som «Nobel», «Valkyrien» og «Okkupert» hadde til rådighet.

– Vi skal lage en serie som foregår fra 1969 til 1972, derfor trenger vi de pengene vi kan få. Serien starter idet Norge er i ferd med å gi opp å finne olje. Philips gjør et siste forsøk grunnet en avtale med norske myndigheter. Hullet de borer blir til Ekofisk. Vi slutter første sesong når Statoil etableres, sier Næss til BT.

 – Norges fattigste by
Handlingen foregår i Stavanger. Der skal det meste spilles inn, men det letes også etter innspillingsplasser i Bergen.

– På den tiden var Stavanger Norges fattigste by, fiskeriene var på vei ned. Så det var et crazy opplegg. Man visste og kunne så lite. Plutselig blir det Klondike-stemning, som skaper en enorm samfunnsmessig og mellommenneskelig forandring.

– Hvordan vil du karakterisere «Lykkeland»?

– Det er først og fremst et karakterdrevet drama som viser grunnlaget for det norske velferdssamfunnet. Det er viktig å fortelle yngre generasjoner at velstanden vår ikke har kommet av seg selv, sier Næss.