I disse dager skal anbudspapirene sendes ut til flere helikopterprodusenter som konkurrerer om å levere 16 nye maskiner til norsk redningstjeneste. Potten det står om, er på hele 16,8 milliarder kroner. Eurocopter mener de har det beste alternativet, med flere tekniske løsninger som kan bedre sikkerheten og effektiviteten til redningstjenesten.

Dette tror Frode Østnes, som representerer Eurocopter i Norge, er årsaken  til at alle sivile redningshelikopter i Norge er levert av Eurocopter.

– Utstrakt bruk

– EC225, sammen med Eurocopters Super Puma (AS332L1), er allerede i utstrakt bruk av redningshelikoptertjenester i Norge og på Island, samt for flygning av ansatte i olje- og gassindustrien. Alle sivile redningshelikopter i Norge er levert av Eurocopter, sier Østnes, og forteller at ConocoPhillips nettopp har signert en ny kontrakt om å ta i bruk EC225 som nytt SAR-helikopter på Ekofisk:

Ifølge Østnes er EC225 perfekt størrelse for redningsoppdrag:

– Ved kompliserte redningsoppdrag, for eksempel når man redder folk ut fra en fjellvegg, er det en fordel med et helikopter som lar deg komme nærmest mulig fjellveggen, og som er lett å manøvrere. Samtidig har maskinen kapasitet til å ta opp mange fra en ulykke: i Asia har vi faktisk ett eksempel der 32 personer ble reddet opp i en EC225-maskin, forteller Østnes.

EC225 vil også ha flere nye tekniske løsninger som vil gjøre redningsarbeidet lettere under røffe forhold.

– I de nye helikoptrene våre har vi topp moderne radarer og søkeutstyr. Blant annet har vi et radarsystem som gir mulighet for radardekning rundt hele helikopteret samlet i ett oversiktsbilde, sier Østnes.

Rask oppstartstid

Også oppstartstiden, altså tiden fra pilotene er på plass i cockpit til helikopteret kan være i luften er redusert på nye maskiner, ifølge Østnes.

-Våre maskiner har hurtigstartsautomatikk, som i praksis betyr at piloten kun slår på en bryter, så går resten av seg selv på tre minutter. Forsvaret har i dag et krav på at det skal ta maksimum 15 minutter fra alarmen går til helikopteret er i lufta, og med nye maskiner med hurtigstart kan dette kanskje gå enda raskere, sier Østnes.

Team NORDSAR

Team NORDSAR er navnet på Eurocopter og Heli-One Norways tilbud i konkurransen om Norges nye redningshelikopter. Team NORDSAR samler kompetansen fra Eurocopter og deres EC225 NORDSAR-helikopter med vedlikeholds- og logistikkapasiteten til Heli-One Norway på Sola.

Dette er saken

Staten skal nå bestemme seg for nye redningshelikoptre. Budsjettet er på kroner 16,8 milliarder. Anbudspapirene skulle etter planene blitt sent ut fredag 29. Juni og tildeling av kontraktene antas å bli høsten 2013. Levering av helikoptrene skal starte i 2016 og alle skal være levert i løpet av 2020. Etter det Offshore.no erfarer, skal foruten Eurocopter og Sikorsky de øvrige konkurrentene være italiensk-britiske Agusta Westland og flernasjonale NH Industries.