De hadde det for travelt til å effektivisere. Oljenedturen fikk ankerhåndteringsselskapet IOS Intermoor til å be om datahjelp.

En tykk wire slanger seg gjennom rommet. Demonterte forankringsdeler. Lukt av stål, av fett, en åpnet dunk med gris på et bord. En mann holder en bokstav opp i luften, et stempel som med håndmakt bankes inn i ståldelene, merker dem for livet.

– Før merket vi hver del på denne måten. Koden ble skrevet ned for hånd, og så skrevet inn på datamaskin. Det er klart at et slikt system er sårbart, sier David Smith, administrerende direktør i forankringsselskapet IOS Intermoor, til Aftenbladet.

Pengemaskin
Når en borerigg legger seg til ute i havet for å lete etter olje og gass, må den ligge i ro. Her er det IOS Intermoor kommer inn. Selskapet sørger for at boreriggen ligger trygt forankret.

IOS Intermoor hadde sitt foreløpig beste år i 2014, med 549 millioner kroner i omsetning og et overskudd på 287 millioner.

2015 ble litt dårligere, med inntekter på 405 millioner og et overskudd på 165 millioner kroner. Resultatene for 2016 er ikke klare.

– Også vi har merket nedgangen i oljeindustrien. I 2014 hadde vi 40 rigger som kunder, nå er det under halvparten, sier Smith.

IOS Intermoor har nå 29 ansatte, etter en nedbemanning på 10 stillinger.

Eget dataprogram
Høyt kostnadsnivå og fallende oljepris har fått hele bransjen til å kutte kostnader. For halvannet år siden begynte Smith å tenke på om de skulle se på måten de jobbet på.

– Vi ville forbedre oss. Så vi tok kontakt med konsulentselskapet Miles for å få laget et program, sier Smith.

Så nå får ankerdelene en brikke. Delene skannes når de tas i bruk og når de kommer tilbake fra oppdrag. Der dette tidligere skjedde manuelt, overføres informasjonen nå med blåtann.

– Informasjonen fra brikkeleseren kan dermed overføres til for eksempel en Ipad. Så har vi en database hvor informasjonen samles, sammen med historikken til hver enkelt del. Færre manuelle operasjoner gir økt sikkerhet, bedre kontroll og er mer effektivt, sier Smith.

ce792436-e277-4b98-9966-5f0fa0c6c55d

Før ble hver del merket manuelt, og koden ble notert ned for hånd. Nå har delene fått en brikke som skannes. Foto: Jon Ingemundsen

Ville ha eget
– Hvorfor ville dere ha eget dataprogram, finnes det ikke allerede noen for bruken dere var ute etter?

– Vi sjekket de programmene som fantes, men ingen av dem hadde helt det vi ville ha. Så vi angrer ikke på at vi fikk laget vårt eget system, sier Smith.

Og flere har fattet interesse for dataløsningen. IOS Intermoor er et globalt konsern, og søsterselskap har varslet at de har lyst til å se nærmere på hva som skjer i Norge. Det samme har noen av selskapets kunder.

Les hele saken på aftenbladet.no (abo.)